Erről mondhat le Donald Tusk kormánya

Az új lengyel vezetés nem bízik abban, hogy pénzbeli kártérítést kaphat Németországtól a második világháborús megszállásért.

Forrás: Euractiv2024. 02. 16. 10:31
TUSK, Donald
Brüsszel, 2024. február 1. Donald Tusk lengyel miniszterelnök nyilatkozik a sajtó munkatársainak, amint megérkezik az Európai Unió tagországai állam- és kormányfõinek rendkívüli csúcstalálkozójára Brüsszelben 2024. február 1-jén. MTI/EPA/Olivier Matthys Fotó: Olivier Matthys
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Tusk miniszterelnök új lengyel kormánya elveti az előző kabinet által kezdeményezett második világháborús jóvátételi követeléseket Németországtól. Ehelyett más kompenzációs formát keres, például történelmi épületek helyreállítását vagy kölcsönös védelembe való befektetést – jelentette be Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter.

Az Euractiv európai hírportál cikke szerint a korábbi konzervatív kormány 2022-ben diplomáciai jegyzéket küldött Berlinnek, amelyben 1300 milliárd eurós második világháborús jóvátételt kért. Donald Tusk balközép koalíciója most úgy döntött, ebben a formában nem folytatja az ügyet. 

TUSK, Donald
Donald Tusk lengyel miniszterelnök. Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys

Sajnos a jogi álláspont az, hogy nem lehet jóvátételt szerezni

 – mondta újságírói kérdésre válaszolva Radoslaw Sikorski külügyminiszter.

Mint a hírportál emlékeztet, 1953-ban a Szovjetunió nyomására a lengyel kommunista kormány lemondott minden háborús jóvátételi igényéről. Moszkva akkor ezzel a lépéssel akarta mentesíteni Kelet-Németországot minden felelősség alól.

A Jog és Igazságosság (PiS) által vezetett korábbi kormány szerint ugyanakkor a megállapodás érvénytelen, mert Lengyelország nem tudott méltányos kártérítésről tárgyalni akkor, amikor a Szovjetuniótól függött.

Mindazonáltal Sikorski szerint Lengyelországnak meg kell próbálnia megszerezni Németországtól azt, „amit meg lehet szerezni”, vagyis valami más kompenzációt a náci Németország általi második világháborús megszállásért. Arra a kérdésre, hogy ez azt jelenti-e, hogy Lengyelország hivatalosan lemond jóvátételi követeléseiről, a külügyminiszter így válaszolt: 

Ha Berlin át akarja utalni ezt a pénzt – rendben! Még a csökkentésbe is beleegyezünk, ha év végéig megérkezik a pénz.

A tárcavezető hozzátette: a pénz nehéz dolog háború és válság idején, de arra kérik a német kormányt, hogy készítsen csomagot a lengyel közvélemény meggyőzésére, és ezzel mutassa meg nekik, hogy Németország kész foglalkozni az üggyel.

Németország például segíthetne az egyik lerombolt varsói épület újjáépítésében, talán a Pilsudski téren található szász palotában, amelyet a második világháború után soha nem építettek újjá

 – mondta Sikorski.

Berlin a háborút túlélők orvosi ellátását is finanszírozhatja, vagy beruházhat Lengyelország és Németország védelmi képességeibe

hogy egyesíthessük erőinket a Putyin elleni védekezésben

– jegyezte meg.

Borítókép: Donald Tusk lengyel miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.