Ortodox országban legalizálták az azonos neműek házasságát

Görögország az ortodox országok közül elsőként legalizálta az azonos neműek házasságát. A döntés megosztotta a társadalmat, és az egyházban is jelentős ellenállást váltott ki. Tüntetéseket is szerveztek a jogszabály elfogadása ellen.

2024. 02. 16. 7:33
null
People celebrate the voting of same-sex marriage and the extension of same-sex couples parental rights by Greek parliament in Athens Greece on February 15, 2024. (Photo by Aris Oikonomou / SOOC / SOOC via AFP) Fotó: Aris Oikonomou / SOOC/ AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Görögország legalizálta az azonos neműek házasságát és az ilyen párok egyenlő szülői jogait. A parlament csütörtökön döntött a törvényről, amely jelentősen megosztotta a görög társadalmat, és heves ellenállást váltott ki az ország hatalmas ortodox egyházában.

A most elfogadott jogszabállyal Görögország lett a 16. európai uniós ország, amely engedélyezi az azonos neműek házasságát, de ez az első ortodox keresztény nemzet, amely ilyen törvényt fogadott el – írja a The New York Times amerikai napilap. 

Az azonos neműek házasságáról szóló parlamenti szavazás után Athénban, Görögországban, 2024. február 15-én. Fotó: AFP/SOOC/Dimitris Kapantais

A döntés előzményeként a tengerparti ország már 2015-ben kiterjesztette a polgári élettársi kapcsolatokat az azonos nemű párokra.

Voltak, akik az utcán ünnepeltek a határozat után, szivárványszínű zászlókba burkolózva ölelgették egymást.

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök tavalyi újraválasztása után ígéretet tett ezen intézkedés elfogadására. A múlt hónapban azt mondta kabinetjének, hogy az azonos neműek házassága az egyenlő jogok kérdése, megjegyezte, hogy több mint harminc országban van érvényben hasonló jogszabály, és kijelentette, hogy ezek az emberek nem lehetnek másodosztályú állampolgárok.

Az azonos neműek házasságának elismerése mellett a jogszabály engedélyezi az örökbefogadást is. 

A pár mindkét tagjának azonos jogokat biztosít a gyermek törvényes gyámjaként, míg ez idáig ez csak a vér szerinti szülőt illette meg.

Ezentúl az ilyen párok mindkét tagja viheti iskolába vagy orvoshoz is a gyerekeket, de utazhatnak is velük. A törvény ugyanakkor nem biztosít szülői jogokat a transzneműeknek.

Micotákisz a közösségi médiában közzétett bejegyzésében üdvözölte a szavazást, és az új törvényt az emberi jogok mérföldkövének nevezte.

 

Az ortodox egyház ellenáll

Az intézkedésnek azonban nem mindenki örül Görögországban. A befolyásos ortodox egyház részéről éles ellenállás tapasztalható a törvénnyel kapcsolatban. A Szent Szinódus, a görög ortodox egyház legfelsőbb hatósága az ebben a hónapban a törvényhozóknak írt levelében azzal érvelt, hogy a törvényjavaslat eltörli az apaságot és az anyaságot, semlegesíti a nemeket, és zűrzavaros környezetet teremt a gyermekek számára. Néhány püspök például azt mondta, hogy nem hajlandó megkeresztelni az azonos nemű párok gyermekeit.

 

Tüntetések országszerte

Az elmúlt napokban a törvény ellenzői Athénban és más városokban tüntettek a jogszabály elfogadása ellen. Múlt vasárnap jelentős tömeg tiltakozott a parlament előtt, néhányan transzparenseket tartottak, amelyeken ez állt: 

Csak egy család van, a hagyományos.

Az elmúlt hetekben végzett közvélemény-kutatások a görög társadalom megosztottságát mutatták be a kérdéssel kapcsolatban. Ennek ellenére a parlament most jóváhagyta a törvényt.

 

Borítókép: Görögországban ünneplik az azonos neműek házasságának megszavazását és az azonos nemű párok szülői jogainak kiterjesztését (Fotó: AFP/SOOC/Aris Oikonomou)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.