Nyomásgyakorló amerikai szenátorok jönnek Budapestre

A szenátorok látogatásának közvetlen oka a svéd NATO-csatlakozás.

2024. 02. 16. 11:00
EP2I3653
20230715 Budapest 28. Budapest Pride fotó: Teknős Miklós (TEK) Magyar Nemzet képen: David Pressman budapesti amerikai nagykövet Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Demokrata és republikánus szenátorokból álló amerikai küldöttség érkezik vasárnap Budapestre — derül ki a budapesti amerikai nagykövetség Magyar Nemzethez is eljuttatott közleményéből. A hivatalos indoklás szerint „a NATO és hazánk előtt álló stratégiai ügyek” állnak a látogatás középpontjában. De a négy szenátorból — az amerikai kongresszus felsőháza külügyi bizottságának, illetve a NATO-ügyeket megfigyelő csoportjának tagjaiból — álló 

küldöttség mérete önmagában rendkívül demonstratívnak és szokatlannak számít a diplomáciai gyakorlatban.  

A magyar Országgyűlés a tervek szerint a hó végén, ülésszaka kezdetén tűzi napirendjére a svéd NATO-csatlakozást. Orbán Viktor kormányfő pedig januárban azt közölte Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral, támogatja azt.

Februári sajtójelentés szerint a Budapestre érkező amerikai küldöttség legalább két tagja, a demokrata párti Jeanne Shaheen és a republikánus Thom Tillis is elégedetlenségét fejezte ki. Szerintük Magyarország — az atlanti szövetségben utolsóként maradva — hátráltatja Svédország NATO-csatlakozását, miközben a katonai szervezet zárni igyekszik a sorait Oroszország ukrajnai háborúja miatt.

Úgy tudjuk, legalább az egyikük a turistavízum újrabevezetésének is híve. A turistavízumot Washington 2008 őszén szüntette meg a magyar állampolgárokkal szemben. Újrabevezetése honfitársaink tízezreinek okozna ügyintézési nehézséget és jelentős pluszköltséget. 

 

Egyre szorítanak a présen 

Január végi washingtoni útján David Pressman budapesti amerikai nagykövet éppen a hazánkkal szemben legkritikusabb szenátorokkal, Ben Cardinnel és Thom Tillisszel találkozott. Tavaly az Egyesült Államok már egyébként is szigorította a magyar állampolgárok beutazását. Az idei évtől pedig a magyaroknak számolniuk kell a kettős adóztatás kizárásáról szóló egyezmény amerikai felmondásának következményeivel is.

Borítókép: David Pressman budapesti amerikai nagykövet (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.