Adorján , Adrián 2024. március 5.
logo

Taurus-botrány: terrorizmussal vádolja a Nyugatot Oroszország

Túszokat szabadított ki az izraeli hadsereg a Gázai övezetben

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2024.02.12. 06:54 2024.02.12. 12:41
Túszokat szabadított ki az izraeli hadsereg a Gázai övezetben

Az izraeli hadsereg (IDF) hétfőre virradóra kiszabadított két, a Gázai övezetbe hurcolt túszt. Az IDF közleménye szerint a hadsereg a Sin Bet belbiztonsági szolgálattal és a különleges rendőri terrorellenes kommandós egységekkel közösen indított művelete során szabadította ki a hatvanéves Simon Marmant és a hetvenéves Louis Hart. Mindeközben a hadsereg légicsapást intézett a Gázai övezet déli részén lévő Rafah városa ellen. Az övezetet irányító Hamász iszlamista terrorszervezet szerint az akciónak mintegy száz halálos áldozata van.

A 129. napja fogva tartott két idős férfit stabil egészségi állapotban helikopteren a Tel-Aviv melletti Siba kórházba szállították további kivizsgálásra, ahol már találkoztak családjaikkal. Az IDF szóvivője szerint korábban számos alkalommal készültek elraboltak kimentésére, melybe végtelen órákat fektettek. – Vártuk a végrehajtást lehetővé tevő feltételeket – közölte.

Éjszaka betörtek a túszokat fogva tartó épületbe, és egy perccel később légicsapásokat intéztek a környék katonai célpontjai ellen a hamászosok közötti kapcsolatok felszámolása érdekében. Az akció során sok iszlamista terrorista vesztette életét.

Éjjel egykor nyitottak tüzet a második emeleti lakásra, ahol fogva tartották a Ner Jichák nevű, a Gázai övezet szomszédságában fekvő kibucból elhurcolt két izraelit, s a terrorellenes rendőri kommandó harcosai a kibontakozó tűzharcban, kimentésükig a testükkel védték a két túszt.

A csapatok robbanószerkezettel betörték a titkosszolgálati információk szerint a túszokat őrző ház kapuját. Lőni kezdték őket az épületből és a közeli házakból, s mintegy egy órán át tartó csata kezdődött, hogy az izraeli erők elhagyhassák az épületet, miközben a környékre folyamatosan légicsapásokat mért a légierő. A harcok során egy katona könnyebben megsérült. Az izraeli egységeket és a túszokat később egy előre megbeszélt helyről helikopterrel elszállították.

További 134 túsz van a Gázai övezetben, és mindent megteszünk, hogy visszakapjuk őket

– mondta az IDF szóvivője a reggeli sajtótájékoztatóján.

Jichák Hercog államelnök üdvözölte a két túsz kiszabadítását, és megígérte, hogy Izrael addig cselekszik, míg az összes elrabolt haza nem térhet otthonába. A Gázai övezet iszlamista szervezetei több mint 250 embert hurcoltak el az övezetbe az október 7-i terrortámadásban. Közülük 105-en, nők és gyermekek kiszabadultak a november végi ideiglenes tűzszünet idején, cserébe izraeli börtönökben fogva tartott női és 19 év alatti palesztin biztonsági foglyokért, valamint humanitárius segélyekért.

 

Borítókép: A Gázai övezetet uraló, palesztin iszlamista Hamász szervezet fogságából kiszabadult izraeli túszokat szállító katonai helikopter érkezik a tel-avivi Ted Arison egészségügyi központba (Fotó: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.