Nagy csapásra készül Izrael, Netanjahu evakuációra szólított fel

Az Izrael és a Hamász palesztin terrorszervezet közötti háború végének még jelét sem látni, sőt az izraeli hadsereg a szélsőségesek utolsó katonáit veheti célba. Benjámin Netanjahu utasította a haderőt, tervezzék meg, hogyan fogják evakuálni a civileket a Gázai övezetben fekvő Rafah városából, és hogyan mérnek végzetes csapást a Hamász harcosaira.

2024. 02. 09. 19:29
NETANJAHU, Benjámin
Szálem, 2023. július 5. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök helyzetjelentésre érkezik a szálemi helyõrségen, a palesztinok lakta Ciszjordánia határkerítésénél 2023. július 4-én, a ciszjordániai Dzsenín város menekülttáborában terrorista célpontok ellen végrehajtott izraeli katonai akció második napján. A rajtaütésen tizenkét palesztin vesztette életét, tucatnyian megsebesültek és több ezer palesztin civil elhagyta a városban lévõ menekülttábort. Izrael lezárta a kétnapos akciót, amely során a hadsereg közlése szerint ezernél több robbanószerkezetet semmisítettek meg, több tucat fegyvergyártó mûhelyben okoztak kárt, és harminc palesztin gyanúsítottat letartóztattak. MTI/EPA/Flash 90 pool/Sir Torem Fotó: Sir Torem
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel másfél millió civil evakuálására szólított fel Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök pénteken – számolt be a The Times of Israel izraeli hírportál.

A kormányfő terve ugyanis az, hogy kiürítik a Gázai övezet déli felében fekvő Rafah városát, majd a hadsereg támadást indít a Hamász palesztin terrorszervezet utolsó katonái ellen. A közlemény azután hangzott el, hogy az Egyesült Államok figyelmeztette Izraelt, Rafah inváziójának katasztrófa lehet a vége.

Joe Biden amerikai elnök továbbá úgy fogalmazott a napokban, túlzásnak tartja Izrael válaszát a Hamász október 7-i terrortámadására.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője pedig arról beszélt, Washington nem fogja áldását adni a Rafah elleni támadásra, mondván, katasztrófához vezetne a katonai művelet. Az ENSZ főtitkára, António Guterres is hasonló aggodalmaknak adott hangot: álláspontja szerint még nagyobb humanitárius vészhelyzetet okozhat az izraeli művelet. Palesztin adatok szerint eddig 27 ezren vesztették életüket a háború során.

Netanjahu azonban kiemelte, célja, hogy a Hamászt teljesen megsemmisítsék, ami csak úgy sikerülhet, ha egytől egyig felszámolják a szervezetet.

Izraeli értesülések szerint négy zászlóalj állomásozik Rafahban – erről már a Reuters hírügynökség számolt be. Netanjahu ez idáig nem adta jelét annak, hajlandó lenne felfüggeszteni a terrorszervezet elleni műveletet: nemrégiben a Hamász tűzszünetre tett ajánlatot, ám az izraeli kormány elutasította.

A rafahi evakuációs tervekre válaszul pénteken Mahmúd Abbász palesztin elnök hivatala úgy reagált, a palesztinok kiűzése a cél a Gázai övezetből – adta hírül az MTI. A Ciszjordánia civil kormányzását végző Palesztin Hatóság vezetőjének hivatala hangsúlyozta: mind az izraeli, mind az amerikai kormányt felelősnek fogja tartani a terv megvalósulásának következményeiért.

Borítókép: Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/Flash 90/Sir Torem)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.