Újabb revizionista kijelentések Romániában

Az ellenzéki Románok Egyesüléséért Szövetség elnöke szerint a Moldovai Köztársaság nem ország.

null
Bukarest, 2023. május 6. Az ellenzéki nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) párt támogatói Románia "kiárusítása", idegen érdekek szolgálatába állítása ellen tüntetnek Bukarestben 2023. május 6-án. MTI/EPA/Robert Ghement Fotó: Robert Ghement
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

George Simion, a felmérések szerint húszszázalékos támogatottságú ellenzéki Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnöke szerint a Moldovai Köztársaság nem ország, hanem egy állam. A politikus egy keddi sajtótájékoztatón azt is elmondta: „semmilyen érvet nem lát arra, hogy a második román államnak miért kellene más formában tovább léteznie, mint az anyaország részeként”. Az AUR-vezér nem először tett revizionista kijelentéseket Moldovával kapcsolatban.

 Simion most Dorin Recean moldovai miniszterelnök nyilatkozatára reagált, miszerint az hétfő este közölte, hogy George Simiont, a szélsőségesen nacionalista, magyarellenes AUR vezetőjét kitiltották a Moldovai Köztársaságból.

Chisinau tulajdonképpen meghosszabbította az eddig is érvényben lévő tiltást. A kormányfő az országban zajló destabilizációs törekvésekben való részvétellel indokolta a román politikus újabb kitiltását. A Maszol erdélyi portál által is idézett George Simion a döntéssel kapcsolatban azt mondta, a moldovai vezetők az egyesülés gondolatának támogatása helyett pozíciókba kapaszkodnak. 

Az újabb kitiltás előzménye, hogy Marcel Ciolacu román miniszterelnök tájékoztatást kért Kijevtől és Chisinautól George Simion kitiltásával kapcsolatban. Az AUR-vezérről több egykori moldovai vezető azt állította, hogy együttműködik az orosz titkosszolgálattal. Simion Románia és a Moldovai Köztársaság egyesülésének szorgalmazásával kezdte politikai pályafutását. 

Egy tavaly júniusi, a moldovaiak körében végzett felmérés szerint meghaladja az ötven százalékot azoknak a megkérdezetteknek az aránya, akik elutasítják Moldova egyesülését Romániával, negyvenszázaléknyian ugyanakkor támogatnák azt. A megkérdezett romániaiak többsége szerint a Moldovai Köztársaság státusa változatlan marad a jövőben, így az ország nem fog csatlakozni az Európai Unióhoz, nem egyesül Romániával, s Oroszországhoz sem kerül közelebb.

Borítókép: Az ellenzéki nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség párt támogatói Románia „kiárusítása”, idegen érdekek szolgálatába állítása ellen tüntetnek Bukarestben 2023. május 6-án (Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.