Ködösítés az Ukrajnának szánt román katonai segítség körül

Románia eddig nem fedte fel hivatalosan, milyen katonai segítséget küld Ukrajnának, erről csak találgatások léteznek.

null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szavakban visszafogottan, tettekben aktívabban támogatja katonai szempontból Románia Ukrajnát. A bukaresti vezető politikusok az Oroszországot bíráló és Kijevet segítségükről biztosító üzeneteken túl többnyire kerülik a haditechnikai együttműködésről szóló nyilatkozatokat.

Az egyik nyílt támogatás folyamatban van. A román védelmi minisztérium szombaton közölte, hogy a következő hónapokban további hat holland F–16-os vadászgép érkezik a NATO romániai pilótakiképző központjába. 

A holland hadsereg 2022-ben és 2023-ban is részt vett Romániában a NATO francia vezetésű harccsoportjában. A tervek szerint három pilóta nélküli MQ–9 Reaper repülőgépet irányítanak Romániába a hollandok. Bukarest a fetesti F–16-os kiképzőközpontban kezdi el az ukrán pilóták kiképzését, miután megfelelően felkészítették őket a tanfolyam elkezdésére – idézte az Agerpres Angel Tilvar román védelmi minisztert.

Néhány nappal ezelőtt megzavarta a homályos bukaresti álláspontot, hogy a kijevi stratégiai kommunikációs központ (Stratcom) videóüzenetben mondott köszönetet Romániának, amiért kiáll Ukrajna mellett, és tizenöt katonai szállítmánnyal támogatta Ukrajnát. A Maszol erdélyi portál által is ismertetett videóban egyebek mellett Klaus Johannis román és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tavaly októberi bukaresti találkozójáról látható felvétel, a hadi segélyszállítmányról szóló feliratot pedig csapatszállító páncélosokról, valamint légvédelmi rakétarendszerekről készült felvételekkel illusztrálták.

Románia ugyanakkor eddig nem fedte fel hivatalosan, milyen katonai segítséget küld Ukrajnának, erről csak találgatások léteznek. Klaus Johannis valamennyi alkalommal kitérő választ adott, amikor újságírók arról kérdezték, küld-e Románia fegyvereket Ukrajnának. 

 

Közben óvatosan viszonyul Bukarest azokhoz az orosz drónokhoz, amelyek az ország légterébe hatolnak. Gheorghia Vlad tábornok, a hadsereg vezérkari főnöke azt mondta, a román hadseregnek nincs törvényes alapja arra, hogy lelője azokat a támadó drónokat, amelyek behatolnak Románia légterébe.

– Jelenleg a román hadsereg békeidőben nem folytathat harci műveleteket. Ehhez rendkívüli állapotot, ostromállapotot vagy hadiállapotot kell hirdetni. A román hadsereg nem működtethet fegyverrendszereket azokon a katonai létesítményeken vagy kiképzési területeken kívül, amelyekkel jelenleg rendelkezünk – idézte a vezérkari főnököt a Krónika erdélyi portál.

 

Borítókép: Klaus Johannis román államfő (j) fogadja ukrán hivatali partnerét, Volodimir Zelenszkijt katonai tiszteletadás mellett Bukarestben 2023. október 10-én. Zelenszkij hivatalos látogatásra érkezett Romániába (Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.