Von der Leyen bejelentésére senki sem számított – nem örül neki Ukrajna

Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásainak elkezdésére még hónapokat kell várni.

Forrás: Politico2024. 02. 22. 10:15
VON DER LEYEN, Ursula
München, 2024. február 16. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sajtóértekezletet tart a 60. alkalommal megrendezett müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencia Transzatlanti Fórum elnevezésû rendezvénye elõtt 2024. február 16-án. MTI/EPA/Ronald Wittek Fotó: Ronald Wittek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hideg zuhanyként érte Brüsszelt Ursula von der Leyen közleménye. Az Európai Bizottság elnöke ugyanis arról beszélt, még mindig dolgoznak azon a tárgyalási kereten, amely meghatározza az Ukrajna és az Európai Unió közötti csatlakozási tárgyalások iránymutatásait, valamint alapelveit – számolt be csütörtökön a Politico brüsszeli hírportál.

Von der Leyennek heteken belül elő kellett volna terjesztenie a javaslatokat, ám meglátása szerint aligha fog előrelépés történni a júniusi európai parlamenti választások előtt Ukrajna csatlakozásával kapcsolatban.

A Politico értesülései szerint a bejelentés nemcsak az európai diplomatákat és tisztviselőket, de még az ukrán kormányt is meglepte, ugyanis Brüsszelben és Kijevben is abban bíztak, csupán pár hét maradt hátra. Az uniós szabályok értelmében, miután a tárgyalási keret elkészült, azt még el kell küldeni a tagállamoknak, amelyek megvitatják, majd egyesével döntenek a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről. Ukrán és brüsszeli tisztviselők továbbra is abban bíznak, a háborúban álló ország minél hamarabb csatlakozhat a tömbhöz, mások azonban attól tartanak, a magyar soros elnökség idejére tolódik a tárgyalási keret megvitatása.

Az ukrán uniós tagság ugyanis azután került a napirend élére, hogy kirobbant az orosz–ukrán háború. Brüsszel szinte azonnal félretolt mindent az asztalról: 2022 februárjában Kijev benyújtotta a tagság iránti kérelmét, júniusban tagjelölti státust kapott, majd tavaly decemberben megszavazták a tagállamok a csatlakozási tárgyalások megkezdését.

Mindeközben viszont országok sora már évek óta várakozik némi előrelépésre. Szerbia 2012 márciusában kapott tagjelölti státust, a csatlakozási tárgyalások pedig 2014 januárjában kezdődtek meg. Montenegró hasonló helyzetben van: 2010-ben kapott tagjelölti státust, és 2012 júniusa óta tartanak a csatlakozási tárgyalások. A legrégebbi tagjelölt pedig Törökország, amely 1999 decemberében kapott tagjelölti státust, és 2005 óta tárgyal Brüsszellel a csatlakozásról, ám a tárgyalások 2018 nyarán megrekedtek.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.