Annalena Baerbock: Az uniós bővítés az ukrajnai háború miatt is fontos

Annalena Baerbock német külügyminiszter hétfőn Podgoricában találkozott a montenegrói külügyminiszterrel.

Forrás: MTI2024. 03. 04. 20:42
FRANCE-POLITICS-GOVERNMMENT German Foreign Minister Annalena Baerbock speaks during a joint press conference with French Foreign and European Affairs Minister after the weekly cabinet meeting at the Elysee presidential palace in Paris on May 10, 2023. (Photo by Ludovic MARIN / AFP) Fotó: Europress/AFP/Ludovic Marin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió bővítése különösen fontossá vált az Ukrajna elleni agresszió miatt, Montenegró pedig jó úton halad a csatlakozás felé − hangsúlyozta Annalena Baerbock német külügyminiszter hétfőn Podgoricában.

Véleménye szerint a montenegrói kormány egyértelműen megmutatta elkötelezettségét a teljes jogú uniós tagsághoz vezető reformok megvalósítása mellett.

A kormány kitűnő munkát végez az igazságügy területén tapasztalható nyitott kérdések megválaszolásában

 − hangsúlyozta, majd hozzátette, hogy a 23-as és a 24-es csatlakozási fejezetekben található ideiglenes feltételeket a nyár elejéig kell teljesíteni. 

 

Kiemelte ugyanakkor, hogy Németország kész mindenben segíteni Montenegrót.

Annalena Baerbock szerint az unió bővítése nem magától értetődő folyamat, de az egész EU erősödését szolgálja. Közölte, az EU-s és a NATO-tagság „életbiztosítás” ezekben a nehéz időkben, és Németország számára fontos, hogy Montenegró mindkét „életbiztosítással” rendelkezzen.

A hétfői találkozó megerősítette, hogy az Európai Uniót érdekli a Nyugat-Balkán, az integrációnak pedig nincs alternatívája a térség stabilitását illetően

 − hangsúlyozta a találkozót követően Filip Ivanovic montenegrói külügyminiszter. Szerinte a bővítési folyamat reális és megvalósítható, és a teljes jogú uniós tagság Montenegró legfőbb célja, aminek érdekében maximális kapacitással dolgozik is. Rámutatott, hogy a közvélemény-kutatások szerint az ország lakosságának 80 százaléka Európa-párti, így Montenegró mindenképpen ezen az úton marad.

Montenegró 2010-ben kapta meg az uniós tagjelölt státust, a csatlakozási tárgyalások pedig 2012-ben kezdődtek meg. A 35 csatlakozási fejezetből 33-at nyitottak meg eddig. Az ország 2017 óta tagja a NATO-nak.

Borítókép: Annalena Baerbock német külügyminiszter (Fotó: Ludovic Marin/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.