Pattanásig feszült a német–francia viszony Ukrajna miatt

A németek szerint a franciák nem veszik ki a szerepüket a háborúból. Párizs erre felfedte a lapjait.

Forrás: Politico2024. 03. 04. 20:10
null
Bahmut, 2024. március 3. Az ukrán 28. gépesített dandár katonái egy 122 milliméteres önjáró löveggel tüzelnek orosz állásokra a kelet-ukrajnai Bahmut település közelében húzódó frontvonalnál 2024. március 3-án. MTI/AP/Efrem Lukackij Fotó: Efrem Lukackij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németország mindent megtett azért, hogy a hétvégén kirobbant hatalmas lehallgatási botrányt valahogy megpróbálják elfeledtetni az emberekkel, ezért azzal vádolták meg Franciaországot, hogy nem veszi ki eléggé a részét Ukrajna megsegítéséből. Erre a franciák annyit tettek, hogy nyilvánosságra hozták, hogy mennyi és mekkora katonai felszerelést szállítottak ukrán földre a háború kirobbanása óta december 31-ig.

Korábban egy jelentés a francia katonai segélyt 635 millió euróra tippelte, de kiderült, hogy 2,6 milliárd eurónyi támogatást adtak már Ukrajnának. Ehhez képest Németország 17,7 milliárd eurót ígért, amivel messze a legnagyobb európai támogatói a háborúnak.

Franciaország a hadműveleti hatékonyság mellett döntött, amikor az Ukrajnának nyújtott katonai segítségnyújtásban dönteni kellett: azt ígérjük, amit teljesíteni tudunk, teljesítse más is azt, amit ígér

 − üzente Sébastien Lecornu, a fegyveres erők minisztere.

A francia fegyverszállításokon van a hangsúly a Párizs és Berlin közötti, egyre növekvő szakadék hátterében, a német tisztviselők pedig nyilvánosan csalódottságukat fejezték ki Franciaország kisebb katonai segélyei miatt. Olaf Scholz német kancellár ismételten felszólított a nemzeti hozzájárulások ellenőrzésére.

Emmanuel Macron francia elnök múlt heti felvetése, miszerint nyugati csapatokat telepíthetnek Ukrajnába, elmélyítette a két ország közötti nézeteltéréseket.

A francia tisztviselők eközben csalódottságuknak adtak hangot amiatt, hogy Németország nem hajlandó elküldeni a Taurus nagy hatótávolságú cirkálórakétáit, amely megegyezik a Franciaország és az Egyesült Királyság által átadott SCALP és Storm Shadow rakétákkal.

A franciák ugyanakkor komolyan bírálták a korábban az ő támogatásukat alulmérő Kieli Intézetet, miszerint nem pontos és nem helytálló a becslése, ugyanis szerintük egy SCALP rakéta sokkal hatékonyabb a harctéren, mint egy Leopard 2 harckocsi, csak míg az első 850 ezer euró, a másik 10 millió euróba kerül.

A leszállított fegyverek listáján 1002 AT4-es páncéltörő rakétavető rendszert, 30 Caesar önjáró tarackot, két Rattlesnake NG légvédelmi rendszert, hat Mistral rakétarendszert találunk. A 2,6 milliárd eurós érték eléréséhez Franciaország az eszközök karbantartását és javítását is beleszámolja.

Ugyanakkor a rakéták és a rakétarendszerek nem szerepelnek a listán, mivel nem akarják, hogy Oroszország túl sok információt tudjon meg róluk.

Borítókép: Az ukrán 28. gépesített dandár katonái egy 122 milliméteres önjáró löveggel tüzelnek orosz állásokra a kelet-ukrajnai Bahmutnál (Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.