Bekerült a francia alkotmányba az abortuszhoz való jog + videó

Már csak egy szimbolikus szertartás hiányzik, hogy hivatalosan is az alkotmány része legyen az abortuszhoz való jog.

2024. 03. 04. 20:56
Women's rights rally in Paris
PARIS, FRANCE - MARCH 04: Demonstrators, holding banners, demanding the inclusion of the right to abortion in the constitution gather for women's rights rally in front of a giant screen to follow the debate on the single-article draft law near Eiffel Tower in Trocadero, Paris, France on March 04, 2024. Mohamad Salaheldin Abdelg Alsayed / Anadolu (Photo by Mohamad Salaheldin Abdelg Alsaye / ANADOLU / Anadolu via AFP) Fotó: Anadolu via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bekerült a francia alkotmányba a nők abortuszhoz való joga, már csak egy szimbolikus szertartás van hátra, amikor egy több mint 300 kilós pecsételőgéppel nyomnak pecsétet az alkotmányra.

Ahogy a Mandiner is megírta, a versailles-i kongresszusban ülésező képviselők és szenátorok megszavazták, hogy a francia alaptörvény 34. cikkébe bekerüljön „a nők számára garantált szabadság a terhesség önkéntes megszakításához”, azaz az abortuszhoz való jog. A törvényt 780 szavazattal és 72 ellenszavazattal fogadták el, ami jóval meghaladja a leadott szavazatok háromötödének megfelelő 512-es minimális küszöböt.

 

 Emmanuel Macron francia elnök az X-en a következőképp reagált:

Francia büszkeség, egyetemes üzenet. Ünnepeljük együtt az új szabadságot. Találkozunk március 8-án, a nemzetközi nőnapon

 − írta.

Az Eiffel-torony előtti téren sokan gyülekeztek hétfőn késő délután, ahol egy óriási képernyőn közvetítették az eseményeket.

Gabriel Attal francia miniszterelnök üdvözölte a döntés.

Franciaország ma történelmi üzenetet küldött az egész világnak: a nők az urai saját testüknek, és senkinek sincs joga rendelkezni róluk helyettük. Ez egy második győzelme Simone Veilnek és mindazoknak, akik kikövezték az utat

 − írta az X-en.

Borítókép: Több százan gyűltek össze az Eiffel-torony előtt (Fotó: Mohamad Salaheldin Abdelg Alsaye/Anadolu/Anadolu via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.