Eltörölné a vétót az Európai Bizottság

Brüsszel azt javasolja, hogy a jövőbeni patthelyzetek elkerülése érdekében távolodjanak el az egyhangúsági követelménytől.

Forrás: Mandiner2024. 03. 20. 11:59
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke felszólal a következő európai csúcstalálkozóról szóló vita során az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén 2024. március 12-én. Fotó: FREDERICK FLORIN Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke olyan javaslatokat terjeszt ma elő, amelyek alapjaiban változtatják meg az EU új tagjainak felvételét, szúrta ki a Mandiner.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a svájci elnökkel közös sajtótájékoztatón szól a hallgatósághoz az EU brüsszeli központjában 2024. március 18-án. (Fotó: AFP/ Kenzo TRIBOUILLARD)
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a svájci elnökkel közös sajtótájékoztatón szól a hallgatósághoz az EU brüsszeli központjában 2024. március 18-án (Fotó: AFP/Kenzo Tribouillard)

A jelenlegi „mindent vagy semmit” megközelítés helyett Brüsszel fokozatosan akarja az EU-ba illeszteni Ukrajnát, Moldovát és a Nyugat-Balkánt – fogalmaz a Politico hírlevele.

A legtöbb EU-vezető egyébként már figyelmeztetett, hogy egy harmincnál több tagú tagú uniót még nehezebb lesz kormányozni.

Brüsszel azt javasolja, hogy a jövőbeni patthelyzetek elkerülése érdekében távolodjanak el az egyhangúsági követelménytől (amely elakasztja a kül- és adópolitikai döntéseket). 

A dokumentum minősített többségi szavazást tesz lehetővé „az ilyen stratégiai nemzeti érdekek megfelelő és arányos biztosítékai mellett”.

 

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke felszólal a következő európai csúcstalálkozóról szóló vita során az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén 2024. március 12-én (Fotó: AFP/Frederick Florin)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.