Zaharova tiszta vizet öntött a pohárba, elárulta, kinek állt érdekében az Északi Áramlat felrobbantása

Oroszország továbbra is kitart amellett, hogy átlátható vizsgálatot kell lefolytatni az Északi Áramlat gázvezeték felrobbantása ügyében, mondta Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.

Forrás: TASZSZ2024. 03. 20. 11:02
Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője részt vesz Szergej Lavrov külügyminiszter éves év végi sajtótájékoztatóján Moszkvában 2024. január 18-án. Fotó: Alekszandr NEMENOV Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megvárjuk a vizsgálat eredményét. Ha a Nyugatnak nem is sikerül egy vizsgálatot befejeznie, mi akkor is lefolytatjuk. Emellett folyamatosan hangsúlyozzuk az átláthatóság szükségességét

– mondta a diplomata a Szputnyik Rádiónak, számolt be róla a TASZSZ. Az eset kapcsán már korábban is ezt hangsúlyozta az orosz külügyi szóvivő.

Zaharova szerint a tényeken alapuló logika ugyanakkor azt sugallja, hogy Washington, azaz Joe Biden kormánya volt az, amelynek leginkább érdekében állt az Északi Áramlat gázvezeték felrobbantása.

A diplomata hangsúlyozta, hogy a szankciók előtti korszakban Oroszország „és az Európai Unió országai fantasztikus eredményeket értek el és kiváló kapcsolatokat építettek ki gazdasági téren, így az energiaszektorban is”.

„Pontosan ez volt az egyik oka annak, hogy az Egyesült Államok célba vette ezt a hatékony együttműködést.”

– szögezte le az orosz külügyminisztérium szóvivője. Hozzátette, hogy az Egyesült Államok nem nézte jó szemmel az Oroszország és az EU közötti jó gazdasági kapcsolatokat, ezért radikális lépéseket tett annak megzavarására.

A helyszín ahol a robbanás történt, és megrongálta az Északi Áramlat 1 gázvezetéket. Balti-tenger, Svédország, 2022. október 17. (Fotó:  TT News Agency via AFP/ Trond Larsen/Expressen)
A helyszín ahol a robbanás történt, ami megrongálta az Északi Áramlat 1 gázvezetéket. Balti-tenger, Svédország, 2022. október 17. (Fotó:  TT News Agency via AFP/ Trond Larsen/Expressen)

A Nord Stream AG 2022. szeptember 27-én számolt be arról, hogy az Északi Áramlat 1. és 2. tengeri gázvezeték három szála példátlan károkat szenvedett. Előző nap svéd szeizmológusok két robbanást is rögzítettek az Északi Áramlat vezetékek mentén.

Dánia mellett Svédországban és Németországban is vizsgálatot indítottak a robbanások hátterének felderítésére. A svéd hatóságok február 7-én jelentették be, hogy illetékesség hiányában lezárták az ottani vizsgálatot, majd később a dán rendőrség azt közölte, hogy a nyomozás eredménye alapján arra lehet következtetni, hogy szabotázs történt, de nincs meg a szükséges alap a bűnügyi vizsgálat lefolytatásához.

Az orosz főügyészség nemzetközi terrorcselekmény miatt indított eljárást a vezetékek megrongálása miatt. Seymour Hersh amerikai oknyomozó újságíró később közzétett egy cikket, amelyben azt állította, hogy az amerikai haditengerészet búvárai norvég szakemberek segítségével 2022 júniusában robbanószerkezeteket helyeztek el az Északi Áramlat 1. és 2. gázvezetékei alatt. A The New York Times szerint viszont amerikai tisztviselőkre hivatkozva azt írta, egy bizonyos „ukránbarát” csoport követhetett el szabotázsakciót a gázvezeték ellen.

Borítókép: Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője részt vesz Szergej Lavrov külügyminiszter évértékelő sajtótájékoztatóján Moszkvában 2024. január 18-án (Fotó: AFP/ Alekszandr Nemenov)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.