Franciaországban terjed Macron háborús retorikája

A franciák 65 százaléka támogatja a kötelező katonai szolgálat visszaállítását.

2024. 03. 24. 19:57
Emmanuel Macron francia elnök 2024. március 21-én megérkezik az Európai Tanács csúcstalálkozójára az EU brüsszeli központjába. Fotó: Sameer Al-Doumy Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A franciák 65 százaléka támogatja a kötelező katonai szolgálat visszaállítását, ami a mostani fokozódó nemzetközi feszültségek közepette újra fontossá vált – derült ki a  CSA intézet a CNEWS, az Europe 1 és a JDD számára március 24-én, vasárnap közzétett felmérésből.

Mint írják, a férfiak 65 százaléka, míg a nők 63 százaléka támogatna egy ilyen javaslatot. A megkérdezettek életkorát tekintve az 50 év és a 65 év felettiek körében a legkedvezőbb az arány (70 százalék). Bár a többség egyetért a kérdéssel, a legfiatalabbak a megosztottabbak. A 18–24 évesek 62 százaléka, a 25–34 évesek 55 százaléka válaszolt igennel a kérdésre, miszerint „A katonai szolgálat mellett vagy ellen nyilatkozna?”.

Politikai oldal tekintetében nagy az ellentét

Jelentős ellentétek érezhetők, ha a megkérdezettek politikai véleményét nézzük. A baloldali szimpatizánsok ugyanis megosztottak a kötelező katonai szolgálat visszaállításában. Az Engedetlen Franciaország szavazóinak 61 százaléka és a francia zöldpárti szimpatizánsok 62 százaléka ellenzi ezt az ötletet, míg a szocialista párt szimpatizánsai közül 64 százaléka támogatja.

A jobboldalon a kötelező katonai szolgálathoz való visszatérés széles körben nagy támogatásnak örvend, a republikánusokkal szimpatizálók 84 százaléka, a Nemzeti Tömörülés szavazóinak pedig 81 százaléka ért egyet az ötlettel.

Mindettől függetlenül egyelőre nem tervezik a kötelező katonaság visszaállítását, helyette több pénzt költenek a hadsereg megerősítésére.

Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök háborúba rántaná Európát (Fotó: AFP/Sameer Al-Doumy)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.