Ezt lehet tudni eddig a brutális moszkvai terrortámadásról

Már egyre több részletet lehet tudni a véres moszkvai terrortámadásról. Lassan összeáll a kép azzal kapcsolatban, hogy mi történt a terrortámadás alatt és azt követően. Összefoglaltuk a a lényeges tudnivalókat.

2024. 03. 24. 15:27
A Crocus épületében keletkezett károk látványa, miközben a keresési és mentési művelet folytatódik a koncertteremben történt támadás után Moszkvában, Oroszországban 2024. március 23-án. 133-ra emelkedett a terrortámadás halálos áldozatainak száma, miután újabb holttesteket húztak ki a romok alól - közölte szombaton az orosz nyomozó bizottság.
A Crocus épületében keletkezett károk látványa, miközben a keresési és mentési művelet folytatódik a koncertteremben történt támadás után Moszkvában, Oroszországban 2024. március 23 Fotó: Oroszországi Rendkívüli Helyzetek Minisztériuma / ANADOLU / Anadolu via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legfrissebb hivatalos adatok szerint a Moszkva külvárosában történt péntek esti terrortámadásban már legalább 135 ember vesztette életét. A hatóságok közlése szerint 114 embert kórházba szállítottak, akik közül sokan kritikus állapotban vannak. Andrej Vorobjov, a moszkvai régió kormányzója szombat este azt mondta, hogy a terrortámadás helyszínén végzett mentőakció befejeződött, de a kutatás még mindig tart. 

A mentőszolgálat munkatársai és rendfenntartók a Moszkva melletti Krasznogorszkban történt lövöldözés után a Crocus City Hall koncertterem előtt 2024. március 22-én  Fotó: Europress/AFP/Olga Maltseva

Így történt a merénylet

Az orosz sajtóban megjelent összeállítás szerint a terroristák március 22-én, pénteken 19.50-kor a Crocus City Hall koncertterem épületéhez érkeztek. A fegyveresek közvetlenül a gyalogátkelőnél parkoltak le a központ 14-es bejáratánál. A támadók valamiért nem közvetlenül a mintegy 200 méterre lévő koncertterembe hajtottak egyenes vonalban. Kevesebb mint 15 perccel később a főbejárat felől bementek az épület pavilonjába, miközben a parkolóban több embert lelőttek, majd a Piknik zenekar koncertjének kezdete előtt behatoltak a koncertterembe. 

A teremben 6200 ember tartózkodott, akikre tüze nyitottak, majd székeket és berendezéseket gyújtottak fel és gyújtóbombát is használtak. A felvételeken legalább két robbanást lehetett hallani, majd ezt követően elhagyták az égő épületet. Később, a tetthelyről elmenekülve 20 óra 13 perckor elhagyták a Crocust egy fehér Renault személygépkocsival, az M3-as autópályán haladva Ukrajna irányába.  23 óra 7 perckor az autót gyorshajtás miatt rögzítették a kamerák 291 kilométerre Moszkvától. Ekkor kezdődött a hajsza, aminek csak a kerekekre leadott lövésekkel lehetett véget vetni.

 Mintegy félszáz mentőautó érkezett a moszkvai terrortámadás helyszínére  Fotó:  Sergei Vedyashkin/Moskva News Agency/AFP

Az orosz hatóságok szerint a terroristák Ukrajnába szerettek volna menekülni, továbbá azt is állították, hogy az elkövetők ukrán kapcsolatokkal rendelkeztek. Az ukránok elítélték a támadást és határozottan kijelentették, hogy Ukrajnának semmi köze nem volt a támadáshoz.

Brutális vérengzés, senkit sem kíméltek

A terrortámadást követően az Iszlám Állam (ISIS) vállalta a felelősséget. Az ISIS-hez köthető online források közzétették a támadásról készült, az elkövetők által készített testkamerás videót. A felvételek alapján úgy tűnik, hogy legalább négy ember hajtotta végre a véres terrortámadást. A videón közelről látható, ahogy a támadók a tömegbe lőnek, valamint egyikük elvágja egy földön fekvő férfi torkát. 

Kurdish Defenders Show Islamic State Flag Captured In Battle Along With Weapons Cache
Az Iszlám Állam vállalta magára a szörnyű támadást Fotó: NurPhoto via AFP

Maguknak a terroristáknak az arca elmosódott, de hallani lehet, hogy azt kiabálják: „Öljétek meg őket – ne sajnáljátok!” és „A hitetleneket legyőzzük”, valamint Allahot dicsőítették.

Tizenegy embert vettek őriztebe

Tizenegy ember őrizetbe vételéről tett jelentést Vlagyimir Putyin orosz elnöknek Alekszandr Bortnyikov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója, köztük mind a négy terroristáéról, akik részt vettek a Crocus City Hall kulturális központ elleni terrortámadásban – írta az MTI a Kreml szombati közleményére hivatkozva. Az elnöki hivatal szerint folyamatban van a terroristák bűntársainak azonosítása. Korábban orosz híroldalak arról számoltak be, hogy a gyanúsítottak között tádzsik állampolgárok is vannak, a közép-ázsiai ország külügyminisztériuma azonban tagadta az állításokat.

A terrortámadás után a bűnözők át akarták lépni az orosz–ukrán határt, kapcsolataik voltak az ukrán oldalon

– ismertette az FSZB.

Rengeteg katona érkezett a moszkvai terrortámadás helyszínére Fotó: Oroszországi Nyomozó Bizottság/Anadolu/Anadolu via AFP

Ahogy korábban lapunk megírta, félmillió rubelt közel kétmillió forintnak megfelelő összeget kapott az a férfi, aki részt vett a péntek esti krasznogorszki terrortámadásban. Erről maga a merénylő számolt be, miután őrizetbe vették. A beszélgetést videóra vették, amelyből az is kiderült, hogy bár a támadót elfogták, az ígért pénznek csupán a felét kapta meg, a terrortámadással kapcsolatban pedig egy ismeretlen személy kereste meg korábban.

A férfi azt is bevallotta, hogy a terrortámadás végrehajtása előtt kiképzésben részesült, és az akcióhoz minden eszközt biztosítottak számára. Elmondták neki a feladatát, ami az volt, hogy csak menjen be az épületbe és lője le az embereket.

Vlagyimir Putyin a nemzethez szólva elmondta, hogy bosszút fognak állni a merényletért, és kijelentette, hogy a tettesek és azon államok, amelyek esetleg támogatták a terroristákat, bűnhődni fognak.

Elkerülhető lett volna a moszkvai terrortámadás?

A Fehér Ház a merényletet követően arról nyilatkozott, hogy ők már március elején értesítették az orosz hatóságokat egy lehetséges moszkvai terrortámadásról. A RIA Novosztyinak nyilatkozó amerikai tiszviselők szerint arról kaptak információkat, hogy feltehetően zsúfolt moszkvai helyeken várható terrortámadás.

 Az amerikaiak állítása szerint értesüléseiket az orosz féllel is megosztották, továbbá figyelmeztetést adtak ki az Oroszországban tartózkodó amerikaiaknak, hogy fokozottan figyeljenek, kerüljék el a nagy rendezvényeket, és adott esetben hagyják el az országot.

 A merényletet követően Oroszország washingtoni nagykövete úgy nyilatkozott, hogy ők semmilyen értesítést, figyelmeztetést nem kaptak az amerikai hatóságoktól.

Orosz rendfenntartó tiszt járőrözik a Moszkva melletti Krasznogorszkban 2024. március 23-án, az előző napi terrortámadást követően Fotó: AFP/Stringer

Nem kaptunk előre semmilyen értesítést vagy üzenetet […] erre odafigyeltünk, de […] ebben a kérdésben nem volt kapcsolatom sem a Fehér Házzal, sem az amerikai külügyminisztériummal

– fogalmazott Anatolij Antonov, Oroszország amerikai nagykövete.

A magyar politikusok részvétüket fejezték ki és mélységesen elítélték a terrortámadást

Orbán Viktor közvetlenül a terrortámadás után reagált a történtekre:

Szeretném kifejezni legmélyebb részvétemet az Oroszországi Föderáció népének a Moszkva közelében ma este elkövetett szörnyű terrortámadást követően. Imádkozunk az áldozatok családjaiért!

– írta a kormányfő a közösségi oldalán.

Másnap Orbán Viktor miniszterelnök levélben fejezte ki részvétét Vlagyimir Putyin orosz elnöknek és Oroszország polgárainak a moszkvai Crocus City Hallban végrehajtott brutális terrortámadás kapcsán.

Mindannyiunkat lesújtottak a képsorok, a halottak, a sebesültek és a pusztítás látványa

– írta Orbán Viktor, aki az áldozatok családjainak sok erőt, a sebesülteknek pedig mielőbbi teljes felépülést kívánt.

Magyarország elkötelezett a terrorizmus elleni küzdelem támogatása mellett, ezért biztosítom elnök urat, hogy a jövőben is hozzájárulunk a terrorellenes nemzetközi műveletek fokozásához. Imádkozunk az áldozatokért és családjaikért

– zárta levelét a miniszterelnök.

A Moszkva melletti Krasznogorszkban történt lövöldözést követő égő Crocus City Hall koncertterem látványa 2024. március 22-én Fotó: Europress/AFP/Olga Maltseva

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton telefonon beszélt orosz kollégájával, Szergej Lavrovval, akit őszinte együttérzéséről és részvétéről biztosított az előző esti moszkvai terrortámadással kapcsolatban. A külgazdasági és külügyminiszter a beszélgetés során kijelentette, hogy Magyarország a gyászoló emberek mellett álln.

Rájuk imáinkban gondolunk, és egyúttal minél előbbi teljes felépülést kívánunk azoknak, akik megsebesültek a terrortámadásban

– mondta, hozzátéve, hogy Magyarország a terrorizmus minden formáját a lehető leghatározottabban elutasítja, ezért hazánk mindig részt vesz és a jövőben is részt fog venni a nemzetközi terrorellenes erőfeszítésekben.

Kövér László az orosz felsőház és az orosz alsóház elnökének, Valentyina Matvijenkónak és Vjacseszlav Vologyinnak címzett levelében úgy fogalmazott, nagy fájdalommal értesült a pénteki moszkvai terrortámadásról. 

Kiemelte: a terrorizmus egy olyan globális kihívás, amellyel szemben a legszélesebb nemzetközi összefogásra és együttműködésre van szükség.

Magyarország határozottan elítéli a terrorizmus minden formáját, és készen áll arra, hogy minden lehetséges eszközzel hozzájáruljon a jövőben is a terrorizmus elleni nemzetközi küzdelemhez

– tette hozzá a házelnök. Kövér László őszinte részvétét fejezte ki orosz kollégáinak, Oroszország minden polgárának és különösen az áldozatok hozzátartozóinak, és mielőbbi felépülést kívánt a sérülteknek.

Oroszországban március 24-ét gyásznappá nyilvánították

Az orosz sajtó arról számol be, hogy országszerte félárbócra eresztették a zászlókat a kormányzati épületeknél, és lemondták a közéleti és szórakoztató rendezvényeket  

Emberek virágot helyeznek el a tragédia helyszínénél 2024. március 24-én  Fotó: AFP

A szövetségi tévécsatornák megváltoztatták adási ütemezésüket, és törölték a hirdetéseket. A szolidaritás jeleként egyes nagykövetségek félállásban leengedték zászlóikat. A TASZSZ szerint kora reggel óta érkeznek emberek a terrortámadás helyszínére, hogy virágot helyezzenek el és gyertyát gyújtsanak az áldozatok emlékére. Nicaraguában, Abháziában és a Bosznia-Hercegovinához tartozó Boszniai Szerb Köztársaságban is gyásznapot hirdettek. Oroszországban utoljára 2018-ban hirdettek gyásznapot.

Borítókép: A Crocus épületében keletkezett károk látványa, miközben a keresési és mentési művelet folytatódik a koncertteremben történt támadás után Moszkvában, Oroszországban 2024. március 23 (Fotó: Oroszországi Rendkívüli Helyzetek Minisztériuma/Anadolu/Anadolu via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.