A támadás idején nem működött a Crocus City Hall tűzoltórendszere

Az automata tűzoltórendszer víz- és porellátásért felelős része nem működött a Crocus City Hallban a terrortámadás idején – közölte forrására hivatkozva a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

Forrás: RIA Novosztyi2024. 04. 06. 13:54
A képen a kiégett Crocus City Hall koncerthelyszíne látható a Moszkva melletti Krasznogorszkban 2024. március 26-án. (Fotó: AFP/ Natalia Kolesnikova)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az áldozatokkal folytatott beszélgetésekből kiderül, hogy az automatizált tűzoltórendszer egy része, amely a víz és por utánpótlásáért volt felelős, nem működött, miután a koncertteremben tűz ütött ki” – számolt be róla a hírügynökség.

A mentőszolgálat egyik képviselője a RIA Novosztyinak elmondta, hogy a rendszer automatikusan értesítette a központ diszpécserét a tűzről, és riasztást adott ki az épületben is. A hírügynökség forrása szerint azonban az egész csarnok területén elhelyezett tűzoltórendszer nem működött. Ez az érzékelő infravörös jelzését követően automatikusan bekapcsol, ami most nem működhetett.

A katasztrófavédelem amint a kiégett Crocus City Hall koncerthelyszín romjait takarítják el a Moszkva melletti Krasznogorszkban. (Fotó: AFP/Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma)
A katasztrófavédelem amint a kiégett Crocus City Hall koncerthelyszín romjait takarítják el a Moszkva melletti Krasznogorszkban. (Fotó: AFP/Orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma)

A Crocus City Hallban elkövetett terrortámadás áldozatainak védői korábban kérelmet nyújtottak be a nyomozó hatóságokhoz, hogy az indítsanak büntetőeljárást a koncerthelyszín tulajdonosai ellen.

Szerintük a nézőtér falaihoz használt anyagok is hozzájárulhattak a tűz gyors terjedéséhez. Később a Crocus Group sajtószolgálata azt közölte, hogy azok megfeleltek az előírásoknak.

A RIA Novosztyi tudósítója, aki a tragédia helyszínén, a lövöldözés kezdete után tíz perccel hagyta el az épületet, elmondta, hogy a tűz a nézőtéren azonnal fellobbant, amint a fegyveresek megjelentek a teremben. Hozzátette: mindaddig, amíg el nem hagyta az épületet, a tűzoltórendszer nem lépett működésbe.

Az emberek virágot helyeznek el egy megemlékező eseményen a koncertterem közelében lévő rögtönzött emlékműnél. (Fotó: Anadolu /AFP/Sefa Karacan)
Az emberek virágot helyeznek el egy megemlékező eseményen a koncertterem közelében lévő rögtönzött emlékműnél (Fotó: Anadolu /AFP/Sefa Karacan) 

A krasznogorszki Crocus City Hall koncertteremben március 22-én este több férfi betört az épületbe, közvetlen közelről lőttek az ott tartózkodó emberekre és gyújtóbombákat dobtak. 

Alekszandr Bortnyikov, az FSZB igazgatója a múlt héten azt mondta, hogy az őrizetbe vettek első vallomásai megerősítik az ukrán szálakat. A nyomozóbizottság szerint a terroristák a támadás után Kijevbe utaztak volna, hogy a jutalmat megkapják. 

Az orosz biztonsági szolgálatok úgy vélik, hogy a bűncselekmény mögött az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság is áll.

Borítókép: A képen a kiégett Crocus City Hall koncerthelyszíne látható a Moszkva melletti Krasznogorszkban 2024. március 26-án (Fotó: AFP/Natalia Kolesnikova)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.