Elkerülhető lett volna a moszkvai terrortámadás?

Oroszország washingtoni nagykövete úgy nyilatkozott, hogy ők semmilyen értesítést, figyelmeztetést nem kaptak az amerikai hatóságoktól a közelgő terrortámadásra vonatkozóan. A Fehér Ház a támadás után közölte, hogy már március elején információkat osztottak meg az orosz hatóságokkal és figyelmeztették az amerikaiakat, hogy kerüljék a koncerteket és a tömegrendezvényeket egy esetleges moszkvai terrortámadás miatt.

2024. 03. 24. 8:31
Orosz rendfenntartó tiszt járőrözik a Moszkva melletti Krasznogorszkban 2024 március 23-án, az előző napi terrortámadást követően Fotó: AFP/Stringer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Anatolij Antonov, Oroszország amerikai nagykövete a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a washingtoni orosz nagykövetség semmilyen értesítést nem kapott arról, hogy szélsőségesek terrortámadásra készülnek. Az orosz főváros melletti Krasznogorszkban péntek este hajtottak végre merényletet, amelyet az Iszlám Állam vállalt magára.

Óriási pusztítást hajtottak végre a terroristák a Moszkva melletti koncertteremnél  Fotó: Europress/AFP/Olga Maltseva

A Fehér Ház azonban még március elején értesült arról, információkat kaptak egy moszkvai, feltehetően zsúfolt helyeken elkövetett terrortámadás előkészületeiről – erről amerikai tisztviselők számoltak be a hírügynökségnek. Állításaik szerint értesüléseiket az orosz féllel is megosztották, továbbá figyelmeztetést adtak ki az Oroszországban tartózkodó amerikaiaknak, hogy fokozottan figyeljenek, kerüljék el a nagy rendezvényeket, és adott esetben hagyják el az országot. Az orosz nagykövet azonban egészen ellentétes állításokat fogalmazott meg:

nem kaptunk előre semmilyen értesítést vagy üzenetet… erre odafigyeltünk, de… ebben a kérdésben nem volt kapcsolatom sem a Fehér Házzal, sem az amerikai külügyminisztériummal

– fogalmazott Antonov.

Szakértőket egyre jobban foglalkoztatja az a kérdés, észlelték-e az orosz hatóságok a terrortámadás előkészületeit, és ha igen, miért nem intézkedtek. A BBC brit közszolgálati média arra mutatott rá cikkében, hogy Washington március 7-én Oroszországban tartózkodó állampolgárai számára közzétett figyelmeztetése meglehetősen szokatlan volt, és bár azóta jópár nap eltelt a terrortámadásig, sok részlet megegyezik az amerikai értesülésekkel. „Egyértelműnek tűnik, hogy Washingtonnak volt valamiféle hírszerzési információja” – szögezte le a BBC.

Fennáll ugyanakkor annak is az esélye, hogy Moszkvához eljutottak az értesülések, ám figyelmen kívül hagyták azokat, vagy az orosz–ukrán háború keretein belül Oroszország fenyegetésére tett kísérleteknek tekintették.

A BBC azonban kiemelte, egyelőre nem tudni, hogy az amerikaiak birtokában lévő jelentések mennyire voltak egyértelműek és hogy pontosan mit tartalmaztak. A terrortámadást végül az Iszlám Állam vállalta magára, amelyet az amerikai hírszerzés kiemelt ügyként kezel, különösen a kabuli repülőtéren 2021 augusztusában – az afganisztáni kivonulás során – végrehajtott támadás óta.

Borítókép: Orosz rendfenntartó tiszt járőrözik a Moszkva melletti Krasznogorszkban 2024 március 23-án, az előző napi terrortámadást követően (Fotó: AFP/Stringer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.