Iszlamisták raboltak el több száz embert

Legalább kétszáz embert, zömében otthonaikból korábban elmenekült nőt és gyereket raboltak el iszlamisták az északkelet-nigériai Borno államban – jelentette be az ENSZ nigériai irodája szerda este.

Forrás: MTI2024. 03. 07. 12:13
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csádi határhoz közeli menekülttáborokban élő emberek éppen tűzifát gyűjtöttek, amikor a fegyveresek rajtuk ütöttek Gamboru Ngala körzetben. Mohamed Fall, az ENSZ nigériai irodavezetője azt mondta, az incidens néhány napja történt, és bár minden részletet egyelőre ők sem tudnak, az iszlamisták azóta állítólag több idősebb nőt és tíz éven aluli gyereket elengedtek.

Fall aláhúzta, hogy a mostani támadás is annak bizonyítéka, hogy a nigériai biztonsági erők és a radikálisok között dúló harcok legtöbb áldozata a nők és lánygyermekek közül kerül ki.

Északkelet-Nigériában rendkívül rossz a biztonsági helyzet: bár a hadsereg több támaszpontot tart fenn a térségben, jelentős területek állnak dzsihadista csoportok – köztük a Boko Haram, illetve a róla 2016-ban levált és az Iszlám Állam terrorszervezet helyi ágává avanzsált ISWAP (Iszlám Állam Nyugat-afrikai Tartomány) – irányítása alatt. A milíciák és a hadsereg közötti rendszeres összetűzéseknek már legkevesebb 35 ezer halálos áldozata van és több mint kétmillióan menekültek el otthonaikból.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.