Izrael bírálja az ENSZ-jelentést a gázai éhínségről

Izrael bírálta az ENSZ-nek a fenyegető gázai éhínségre figyelmeztető jelentését, arra hivatkozva, hogy pontatlanságokat tartalmaz, kétes forrásokra hivatkozik és hiányos.

Forrás: MTI2024. 03. 30. 6:28
null
Gázai övezet, 2024. március 29. Humanitárius segélyt dobnak le ejtõernyõkkel egy C-17-es amerikai szállítórepülõgéprõl a Gázai övezetben a harcok miatt nélkülözõ palesztinoknak 2024. március 29-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei 2023. október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderõ pedig válaszul légi és szárazföldi hadmûveleteket hajt végre a Gázai övezetben. MTI/AP/Huszein Malla Fotó: Huszein Malla
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az élelmiszerhiány a Gázai övezet egyes részeiben messze meghaladta az éhínség szintjét, az azonnali tűzszünet és a harcok dúlta övezetekbe szállított élelmiszer nélkül tömegek halhatnak meg – közölte múlt hétfőn a globális éhínség monitorozásával foglalkozó szervezet. Izrael „elismeri a háború által a gázai polgári lakosságra gyakorolt szomorú következményeket” – közölte az izraeli védelmi minisztériumnak a hadsereg polgári tevékenységeit a palesztin területeken összehangoló szerve (COGAT).

Izrael azonban nem foglakozik élelmiszerosztással Gázában – tette hozzá, azzal vádolva meg az ENSZ-szervezeteket, hogy nem képesek a naponta érkező segélyeket kezelni.

A Kerem Salom-i átkelőnél állandóan több száz teherautó akad el a gázai oldalon, miután az izraeli hatóságok átléptették őket

– tette hozzá a COGAT.

Feszült a viszony Izrael és egyes ENSZ-szervezetek, különösen az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynöksége, az UNRWA között, amely a múlt héten jelezte, hogy Izrael véglegesen megtiltotta számára, hogy segélyszállítmányokat juttasson el Gázai övezet északi részébe – írja az MTI.

Izrael megkérdőjelezte a jelentés azon megállapításának pontosságát is, hogy a háború október 7-i kezdete előtt 500 teherautó, közöttük 150 élelmiszer-szállító jármű lépett be naponta a Gázai övezetbe.

Izrael bírálta az IPC-t, amely a Hamász vezetésű gázai egészségügy-minisztérium által közölt adatokat idézte az áldozatokról, mondván, hogy az Izrael által terrorszervezetnek minősített Hamász „stratégiai érdeke”, hogy megtévesztő információkat szolgáltasson. A COGAT szerint a jelentésben számos tárgyi tévedés található.

Borítókép: Humanitárius segélyt dobnak le ejtőernyőkkel egy C–17-es amerikai szállító repülőgépről a Gázai övezetben a harcok miatt nélkülöző palesztinoknak 2024. március 29-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei 2023. október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben (Fotó: MTI/AP/Huszein Malla)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.