Macron mindent megtesz, hogy Európát háborúba sodorja

Emmanuel Macron francia elnök a háború folytatásában és kiszélesítésében érdekelt. Kitart az Ukrajnába küldendő csapatokról tett megjegyzései mellett.

2024. 03. 05. 13:46
null
Czech President Petr Pavel (L) welcomes French President Emmanuel Macron (R) in front of the Castle in Prague, Czech Republic, on March 5, 2024. (Photo by Michal Cizek / AFP) Fotó: Michal Cizek / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emmanuel Macron háborús lázban ég. A lőszerbeszerzésen túl csapatokat is küldene Ukrajnába. A francia elnököt bírálatok sora érte, mégis kitart amellett, hogy megjegyzései „átgondoltak és megfontoltak” voltak. 

Emmanuel Macron korábban megerősítette, hogy kijelentése szándékos volt, hogy nem zárta ki a nyugati csapatok Ukrajnába küldésének lehetőségét. 

MACRON, Emmanuel
Emmanuel Macron francia elnök sajtótájékoztatót tart az Ukrajna megsegítésére összehívott támogatói konferencia végén a párizsi államfői rezidencián, az Elysée-palotában 2024. február 26-án (Fotó: MTI/EPA/Reuters pool/Gonzalo Fuentes)

Macron szerint ugyan „nincs konszenzus” a szárazföldi csapatok Ukrajnába küldéséről „hivatalos módon”, de „semmi sincs kizárva”.

A francia elnök ugyanakkor nem nyugszik, kijelentette, hogy új koalíció jön létre, hogy Ukrajnát „közepes és nagy hatótávolságú rakétákkal és bombákkal stratégiai csapásokhoz segítse”, hozzátéve: „Célunk eléréséhez minden utat meg kell vizsgálni. Oroszország nem győzhet ebben a háborúban.” – írta február végén a Le Monde. Prágai látogatása alkalmával pedig már úgy fogalmazott:

Az én nézőpontom szerint demokráciáinknak lökésre, stratégiai ébredésre van szükségük, mert Oroszország büntetlenségével fenyegeti az európai kontinens biztonságát és értékeit. Megnyitjuk a vitát, és végiggondoljuk, hogy mit tehetünk Ukrajna támogatásáért. Semmi sincs kizárva.

A nyugati csapatok Ukrajnába küldésének kilátásba helyezését korábban más NATO-tagállamok, köztük az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Németország is elutasították, és a francia ellenzéki pártok élesen bírálták, de Észtország és Litvánia nem utasította el

Az orosz parlament alsóházának elnöke azonban Macront óva intette attól, hogy csapatokat küldjön Ukrajnába, mondván, hogy azok ugyanarra a sorsra jutnának, mint Napóleon hadserege, írta a Politico.

Borítókép: Petr Pavel cseh köztársasági elnök (l) fogadja Emmanuel Macron francia elnököt (r) a prágai vár előtt 2024. március 5-én (Fotó: Michal Cizek / AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.