Medvegyev: A román nem nemzet

Páros lábbal szállt bele a románokba az orosz politikus. Az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese azt mondta, a román nem nemzet, hanem egy életforma.

2024. 03. 16. 10:27
Dmitrij Medvegyev, Oroszország egykori elnöke, aki jelenleg az ország Biztonsági Tanácsának elnökhelyettese, részt vesz az Egységes Oroszország politikai párt tagjainak és támogatóinak koncertjén és gyűlésén Volgográdban március 12-én. (Fotó: Jekaterina Shtukina/POOL/AFP)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese hevesen reagált az EU azon döntésére, miszerint Oroszországot arra kérik, adja vissza a románoknak azt azt aranyat, amelyet 1916–1917 folyamán szállítottak oda. Ezzel kapcsolatban pedig kijelentette, hogy a román nem is nemzet, ez a kérés pedig szemtelenség – írja a Romaniajournal.ro.

Dmitrij Medvegyev, Oroszország korábbi elnöke, aki jelenleg az ország Biztonsági Tanácsának elnökhelyettese, leadja szavazatát az orosz elnökválasztáson. (Fotó: AFP)
Dmitrij Medvegyev, Oroszország korábbi elnöke, aki jelenleg az ország Biztonsági Tanácsának elnökhelyettese, leadja szavazatát az orosz elnökválasztáson. (Fotó: AFP)

A románok, mint ismeretes, nem nemzet, hanem életforma

 – írta Medvegyev a Vkontakte oldalán közzétett bejegyzésében.
A volt orosz elnök szerint a szovjet kormány 1918-ban államosította Románia kincstárát Románia „helytelen magatartása” miatt.

Románia beleegyezett ebbe, majd felmentést kapott tőlünk a második világháború alatti náci időszakáért. Nos, most ismét feltámadt az étvágy az Európai Parlament különböző idiótáiban

 – folytatta. 

Medvegyev hozzátette: nem tudja, hogyan válaszoljon az ilyen „szemtelenségre”. Az EU háromszázmilliárd dollárnyi vagyont lopott el Oroszországtól, és azt követeli, hogy az aranyat adjuk vissza Romániának – jegyezte meg Medvegyev is, utalva az uniós blokk által befagyasztott orosz vagyonra.
Miután az Európai Parlament csütörtökön megszavazta az állásfoglalást, amelyben a képviselők egyhangúlag kérték, hogy Oroszország adja vissza Románia kincsét, Oroszország azt állítja, hogy valójában Románia az adós.
Az Európai Parlament minapi határozata elismeri Románia jogát, hogy visszaszerezze a szerintük Moszkva által ellopott kincset, vagy kártérítést kapjon érte cserébe. 

A kincstárának visszaadását követelő Románia Oroszország rovására akarja megoldani gazdasági problémáit

 – írta az orosz külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova a Telegramon. 

Románia megpróbálja Oroszország vállára hárítani évszázados adósságait, hogy javítsa nemzetgazdasága katasztrofális állapotát – tette hozzá Zaharova. 

Azt állította, hogy Románia tartozásai Oroszországgal és a Szovjetunióval szemben „szakértői számítások szerint” 20-25-szörösét teszik meg annak a teljes román kincstárnak, amelyet 1916–1917-ben megőrzésre átadtak Oroszországnak.

 

Borítókép: Dmitrij Medvegyev, Oroszország egykori elnöke, aki jelenleg az ország Biztonsági Tanácsának elnökhelyettese, részt vesz az Egységes Oroszország politikai párt tagjainak és támogatóinak koncertjén és gyűlésén Volgográdban március 12-én. (Fotó: Jekaterina Shtukina/POOL/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.