Több száz diákot engedtek szabadon fegyveresek Nigériában

Csaknem háromszáz diákot és egy iskola személyzetét engedték szabadon fegyveresek Nigériában. A szélsőségesek mintegy 254 millió forintnyi összeget követeltek a túszokért Kaduna állam kormányzójától.

Forrás: Reuters2024. 03. 24. 10:16
Nigéria, túsz, Kaduna
A kurigai iskola 2024. március 8-án Haidar Umar / AFP Fotó: Haidar Umar / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nigériai Kaduna állam kormányzójának a hivatala vasárnap közölte, hogy néhány nappal a 690 ezer dolláros (mintegy 254 millió forint) váltságdíj kifizetésénék határideje előtt a fegyveres rablók szabadon engedték azt a csaknem háromszáz diákot és iskolai alkalmazottat, akiket március 7-én raboltak el – számolt be a Reuters hírügynökség.

Egy biztonsági forrás szerint a diákokat a szomszédos Zamfara állam egyik erdejéből mentették ki, és a hadsereg kísérte őket Kaduna fővárosába orvosi vizsgálatokra, mielőtt visszakerülnek a családjaikhoz. Az állam kormányzója, Uba Sani elmondta, hogy az ország nemzetbiztonsági tanácsadója koordinálta a kurigai diákok kiszabadítását.

A nigériai hadsereg külön dicséretet érdemel azért is, mert megmutatta, hogy bátorsággal, elszántsággal és elkötelezettséggel a bűnöző elemeket le lehet gyengíteni és a biztonságot helyre lehet állítani közösségeinkben

– mondta Sani.

A fegyveresek a múlt héten összesen 690 ezer dollárt követeltek az gyerekek és a személyzet szabadon bocsátásáért. A kormány közölte, hogy nem hajlandó váltságdíjat fizetni, mivel a nigériai kormány 2022-ben megtiltotta ezt a gyakorlatot. A váltságdíjat követelő bűnbandák által elkövetett emberrablások szinte mindennapossá váltak, különösen Észak-Nigériában: a családokat szétszakítják, és ahhoz, hogy hozzátartozóikat hazajuttassák, megtakarításaikat kell összeszedniük, hogy ki tudják fizetni a váltságdíjat.

Kaduna állam északnyugati részén fekvő Kuriga városában március 7-én történt 287 diák elrablása volt az első tömeges emberrablás Afrika legnépesebb országában 2021 óta, amikor több mint 150 diákot hurcoltak el egy kadunai középiskolából.

Borítókép: A kurigai iskola 2024. március 8-án (Fotó: AFP/Haidar Umar)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.