Tömegével dezertálnak az ukrán katonák

Egy veterán szerint az erőszakos sorozás miatt menekülnek egyre többen.

2024. 03. 18. 13:49
null
Donyecki terület, 2024. március 16. Az ukrán nemzeti gárda Donbasz zászlóaljának katonái gyakorlatoznak egy lõtéren, a kelet-ukrajnai Donyecki területen húzódó front közelében 2024. március 15-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/EPA/Jakiv Liasenko Fotó: Jakiv Liasenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tömegével dezertálnak az ukrán katonák – derül ki az Unian ukrán hírügynökség által közzétett statisztikákból. A háború kirobbanása óta vizsgált adatokat összehasonlítva azt írják:

  • 2022-ben hatezer esetet,
  • 2023-ban tizenhatezer esetet,
  • 2024 első két hónapjában máris 4690 esetet regisztráltak.

Ez tehát azt jelenti, hogy ilyen ütemben év végére a harmincezerhez közelíthet az egységüket engedély nélkül elhagyó katonák száma. Az ukrán törvények szerint aki dezertál, vagy nem jelenik meg időben az egységénél, akár három év börtönnel is büntethető.

Az Uniannak egy veterán korábban is elismerte, hogy egyre nagyobb problémát jelent a dezertálás. Felidézett például egy esetet, mikor két katona külföldön kapott kiképzést, de vissza már soha nem tértek Ukrajnába. Ugyanakkor sietett hozzátenni, hogy ez még mindig egyértelműen kevés embert jelent. 

A dezertőrök számának növekedésének okát ő abban látta, hogy mind több férfit erőszakkal soroznak be.

Ugyanakkor az ukránok gyakorta adnak hírt arról is, hogy az oroszok hagyják ott egységeiket tömegével. A brit hírszerzés tavaly nyáron számolt be arról, hogy minden héten százas nagyságrendben szöknek meg az orosz katonák, mert nem hajlandók tovább harcolni Ukrajna ellen.

Borítókép: Az ukrán nemzeti gárda Donbasz zászlóaljának katonái gyakorlatoznak egy lőtéren, a kelet-ukrajnai Donyecki területen húzódó front közelében 2024. március 15-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt (Fotó: MTI/EPA/Jakiv Liasenko)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.