„Meg fognak ölni” – vallotta egy ukrán dezertőr

Az ukrán dezertőr arról panaszkodott, hogy halálosan megfenyegették a szökése miatt.

2024. 01. 05. 15:54
null
Zaporizzsja, 2023. december 19. Ukrán katonák egy SZ–60 típusú, egycsövű légvédelmi gépágyúval lövik az orosz állásokat a frontvonalnál, a dél-ukrajnai Zaporizzsja megyében 2023. december 18-án. MTI/EPA/Jakiv Liasenko Fotó: Jakiv Liasenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán férfi a France 2 tévécsatornának mesélt a hazájából kapott halálos fenyegetésekről. A riportban az ukrán határőrök szökevényeket letartóztató munkájáról és a helyi katonai bizottságok által szervezett razziákról beszél. Az Andrij nevű férfinak sikerült megszöknie Ukrajnából,  36 órába telt a szökés, amihez át kellett úsznia a Dnyeszter folyót.

A szökevény nem árulta el tartózkodási helyét, mert azt mondja, fél, hogy levadásszák.

Ha visszatérsz Ukrajnába, megtalálunk és megölünk, rajta vagy a listán

– idézte fel az őt ért fenyegetéseket Andrij, megjegyezve, hogy szeretné túlélni a konfliktust.

A tévécsatorna megjegyzi, hogy mivel Ukrajnában egyre nagyobb a létszámhiány a frontvonalon, a katonai sorozási irodák részéről egyre nagyobb a nyomás, a sorköteles korú férfiakra pedig razziák, azaz emberrablások várnak.

 

Ukrajnában súlyos hiány mutatkozik harcra kész férfiakból, és ennek fényében a társadalom két táborra szakadt: azokra, akik azt akarják, hogy szabadon választhassanak, hogy belépnek-e a hadseregbe vagy sem, és azokra, akik szerint szükség van az általános hadkötelezettség bevezetésére

– foglalta össze a France 2 ukrajnai különtudósítója, Alexandra Lay.

Korábban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elmondta, hogy az országban további félmillió embert szeretnének mozgósítani. December végén a hatóságok a mozgósításról szóló törvénytervezetet nyújtottak be. Eszerint a mozgósítás alsó korhatára 27-ről 25 évre csökken. A megjelenés elmulasztása jogi következményeket von maga után, egészen a bankkártyák és számlák letiltásáig. 

ZELENSZKIJ, Volodimir; SZIRSZKIJ, Olekszandr
 Fotó: Efrem Lukackij

A törvény első olvasatban történő megszavazására január 10–12-én kerül sor, a Forbes magazin ukrán kiadása azonban parlamenti forrásokat idézve azt állította, hogy az új törvénytervezetet számos vitás kérdés miatt átdolgozzák.

Borítókép: Ukrán katonák egy SZ–60 típusú, egycsövű légvédelmi gépágyúval lövik az orosz állásokat a frontvonalnál, a dél-ukrajnai Zaporizzsja megyében 2023. december 18-án (Fotó: MTI/EPA/Jakiv Liasenko)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.