Ahogy Márki-Zay Pétert, úgy Magyar Pétert is messiásként akarja eladni a nemzetközi baloldali média

A Tűzfalcsoport a nemzetközi médiában írt több száz cikk átvizsgálása után arra a következtetésre jutott, hogy a nemzetközi liberális média pont úgy építi Magyart, ahogy azt tette a korábbi balos messiások, nevezetesen Márki-Zay Péter vagy éppen Karácsony Gergely esetében.

Forrás: Tűzfalcsoport2024. 04. 15. 9:55
MAGYAR Péter
Voks 24 – A Magyar Péter által meghirdetett demonstráció Budapesten Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tűzfalcsoport elemzése során talált olyan cikkeket is, amelyek most Magyar Péterről szinte szóról szóra úgy számolnak be, ahogy korábban Márki-Zay Péterről. Ha valaki kételkedne abban, hogy kicsoda is Magyar Péter legnagyobb támogatója, akkor most minden kételyt eloszlatunk, mert a nemzetközi globalista médiahálózat ezerrel tolja az új balos messiást – írja a Tűzfalcsoport.

MAGYAR Péter
Magyar Péter ügyvéd az általa meghirdetett Nemzeti menet és demonstráció egy új Magyarországért című rendezvényen a budapesti Kossuth Lajos téren 2024. április 6-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A brit közszolgálati média, a BBC március 15-én írta az egyik első cikkét Magyar Péterről, ahol már rögtön az elején leszögezték, pontosabban kérdésbe bújtatták, hogy Magyar lehet Orbán nagy kihívója és ő válthatja le a mostani kormányt. A riportban azt írják, hogy „Orbán Viktor és kormánya most váratlan kihívással néz szembe”. Egy korábbi cikkében a brit lap pedig Magyar Péter partizános interjúit méltatta.

Ez már csak azért is érdekes, mert egy olyan nagy elérésű közszolgálati médiának, mint a BBC, elsőre semmi oka nincs arra, hogy egy partizános interjúról hosszú bekezdéseket írjon. Hacsak nem valamiféle utasításra kezdték el a nemzetközi térben építeni Magyar Pétert.

Lényegében ezt csinálták Márki-Zay Péterrel is.  

Megnéztük, hogy a régen mérték- és értéktartó, de mára már liberális szócsővé váló BBC mit írt pár évvel korábban MZP-ről. És legnagyobb meglepetésünkre szinte szó szerint ugyanezt. 

Márki-Zay Péter: az ember, aki elmozdíthatja Orbán Viktort – hirdeti a cím 2021 októberében a BBC címlapján. 

A két cikk felvezetője, és, ahogy bemutatják a két baloldali politikust, nagyrészt megegyezik. Csupán az évszámokat, a neveket és az életkort változtatták meg. Szinte minden ugyanaz. Márki-Zay Péterről is leírták, hogy 2006 óta az első komoly ellenzéki kihívója Orbán Viktor nacionalista magyar miniszterelnöknek, illetve őt is jobboldali konzervatívnak próbálták beállítani.

A 49 éves, konzervatív, hétgyermekes családapa független, akit nem szennyezett be a 2010 előtti szocialista-liberális koalíció, amelyet Orbán legyőzött. Nem áll kapcsolatban a kommunizmus 1989-es bukása óta alapított mainstream pártok egyikével sem. A közép-magyarországi Hódmezővásárhely polgármestereként 2018 óta szerzett tapasztalatot a közigazgatás vezetésében, csendesen kiépített egy országos követői és erős aktivista hálózatot.

Az amerikai AP hírügynökség szintén nagyon pozitív hangvételű cikket írt Magyar Péterről. Justin Spike az AP hírügynökség cikkében már nem kérdésként, hanem egyenesen állításként fogalmazta meg, hogy Magyar Péter fogja „újra egyesíteni a politikailag széttöredezett országot”. A cikk már-már méltatja Magyar Pétert, és azt írja róla, hogy ott hagyta jól fizető állásait, mert fellázadt a kormány ellen.

A mantra itt is ugyanaz, mint korábban MZP esetében, azt sulykolják, hogy Magyar Péter kész a kiábrándult konzervatív és liberális tábor megszólítására.

A szerző, Justin Spike X-oldalán is elég sok a Magyar Péterről szóló poszt.

Az újságíró korábban viszont már elárulta, hogy az Action for Democracy aktivistája olyan e-mailekkel bombázta, amelyekben arról győzködte, hogy kormánykritikus éllel tudósítson Magyarországról. A Korányi-féle szervezetről korábban kiderült, hogy mintegy 1500 újságírót igyekezett befolyásolni. 

A 444 és a The New York Times közös újságírója, egy bizonyos Benjamin Novák szintén nagy Magyar Péter-rajongó. Az ő közösségi médiás profilját is elárasztották az új baloldali messiást éltető bejegyzések.

Ő már nemcsak tájékoztat, hanem egyben véleményt is mond. Szerinte az Orbán-rendszer megfáradt és a Magyar Péterhez hasonlók fogják megbuktatni. De a véleményposztok mellett aktívan megosztja a Magyar Péterről szóló baloldali írásokat is.

A The Guardian és Bayer Lili sem tétlenkedett. A legnagyobb brit baloldali bulvárlap hasábjaira írt cikkében Bayer épp azt fejtegeti, hogy Magyar Péter Orbán legnagyobb kihívója. 

Bayer Lili szerint Magyar Péter középen áll és belpolitikai témákra összpontosít. Ő is az AP-vel összhangban szó szerint az írja, hogy: „egyesíteni próbálja a megosztott magyar társadalmat.” Szerinte napról napra nő a tábora, főként a fiatalok állnak mellé. A balliberális újságíró pedig azt is tudni véli, hogy Magyar erős személyiség, jó vitázó, határozott véleményt szokott megfogalmazni, „intellektuálisnak lehet nevezni, EU-barát, a klasszikus középjobbot képviseli”.

Érdekes módon a The Guardian ugyanezt írta Márki-Zay Péterről is. 

És ahogy a baloldalon ez szokás, a külföldi balos tudósításokat itthon is átveszik, és úgy adják el, mintha Magyar Péterről szólna minden. De azt már nem teszik hozzá, a nemzetközi baloldali médiában megjelentetett, Magyar Péterre vonatkozó cikkek meghatározó részét magyar baloldali újságírók készítik el. A Bayer Lili által a The Guardiannek írt cikkét például az RTL így interpretálta: „Eljött az idő” – Magyar Péter nyomában a brit The Guardian.

A Bloomberg a magyar ellenzék emelkedő csillagaként írta le Magyar Pétert. Pont úgy, ahogy anno MZP-t. Mindkét cikket, a Márki-Zay Péterről és a Magyar Péterről szólót is magyar baloldali újságíró írta a Bloomberg felületére.

A fenti gyűjtés jól megmutatja, hogy a nemzetközi baloldal számára Magyarország kiemelkedő csatatérállam. Az aktuális baloldali messiásokat pedig minden kritika nélkül képesek a nemzetközi közösség elé állítani, építve az imázsukat a hazai és a nemzetközi sajtóban is – olvasható a Tűzfalcsoport elemzésében.

Borítókép: Magyar Péter beszél az általa meghirdetett Nemzeti menet és demonstráció egy új Magyarországért című rendezvényen a budapesti Kossuth Lajos téren 2024. április 6-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.