Az erőszaktevő migránsok kitoloncolásáért tüntetett, letartóztatták a fiatal lányt

Egy zöldpárti polgármester gyűlölet-bűncselekmény miatt jelentett fel egy feminista aktivistát. Az erőszaktevő migránsok kitoloncolásáért tüntetett – ez volt a „bűne” a fiatal lánynak.

2024. 04. 12. 17:03
illusztráció, erőszak, verekedés, fiatal, aggresszív (Forrás: Pexels)
illusztráció, erőszak, verekedés, fiatal, aggresszív (Forrás: Pexels) Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A feminista „Collectif Némésis” nevű csoporttal kapcsolatban álló két tizenéves aktivista vasárnap vett részt egy karneválon a kelet-franciaországi Besancon városában, és olyan plakátokat tartott a magasba, amelyeken az állt: „Szabadítsanak meg minket a bevándorlástól” és „Toloncolják ki a külföldi erőszaktevőket”.

A kampánycsoport kiemelte, hogy 46 nőt nem erőszakoltak volna meg illegális migránsok, ha a hatóságok végrehajtják a kiutasításukat. Az egyik erőszakos eset tavaly augusztusban éppen Besancon városában történt, írja az RMX News hírportál. 

Az aktivisták – egyébként békés – megmozdulását azonban elítélte a város zöldpárti polgármestere, Anne Vignot, aki korábban a tömeges migrációt támogató programokat szorgalmazott, és bejelentette, hogy 

rendőrségi feljelentést tesz az aktivisták ellen migránsokkal szemben elkövetett gyűlölet-bűncselekmény miatt.

„A besanconi karnevál alatt az emberek két olyan táblát tartottak a magasba, amelyek a migránsokat és az erőszaktevőket hozták összefüggésbe. A főutca egyik homlokzatára egy hasonló üzenetet tartalmazó transzparenst függesztettek ki. Holnap feljelentést teszek gyűlöletkeltés miatt” – írta Vignot vasárnap az X-en.

Kedden a Collectif Némésis megerősítette, hogy egy 19 éves aktivistájukat a feljelentést követően rendőrségi őrizetbe vették, és gyűlölet-bűncselekmény miatt nyomoznak ellene. A hatóságok házkutatást is tartottak a tinédzser édesapjának tulajdonában álló helyiségben.

Az eset Franciaország-szerte felháborodást keltett, miután Jordan Bardella, a Nemzeti Tömörülés elnöke a közösségi médiában hívta fel az ügyre a figyelmet. Mint írta: 

Emmanuel Macron Franciaországában elég egy tábla, amely a külföldi erőszaktevők kiutasítására szólít fel, hogy valaki rendőrségi őrizetben végezze. A józan ész és a véleménynyilvánítás szabadsága elhagyta intézményeinket.

A feminista kampánycsoport felhívást intézett támogatóihoz, hogy vállaljanak szolidaritást a tinédzserrel, ami országszerte hasonló tüntetésekhez vezetett. Az aktivisták többek között részt vettek Jean-Luc Mélenchon szélsőbaloldali francia politikus konferenciáján a Nantes-i Egyetemen, és hasonló plakátokat tartottak a magasba, amelyeken a francia kultúra tömeges bevándorlás miatti pusztulására figyelmeztettek.

A Collectif Némésis szerdán sajtóközleményben megerősítette, hogy a tinédzsert tízórás kihallgatás után kiengedték a rendőrségi őrizetből; a csoport azonban megkérdőjelezte a helyi polgármester panaszát követő gyorsított letartóztatás jogosságát.

Az őrizetbe vett aktivista személyi számítógépét is lefoglalták a hatóságok a bíró utasítására, ami a csoport szerint szintén kérdéseket vett fel.

Mi indokolja az ilyen eljárásokat? Aktivistáinkat potenciális terroristaként kezelik, amikor egyetlen hibájuk az volt, hogy a törvény alkalmazását követelték

– írta a szervezet.

Az őrizetbe vett tinédzser a rendőrségi őrizetből való szabadulása után személyes tájékoztatást adott ki.

Hűha, elhagyom a rendőrségi őrizetet, megnyitom a közösségi oldalaimat, és látom ezeket a támogató üzeneteket. Nem is tudom, hol kezdjem! Köszönöm mindenkinek a támogatást! Rendkívül meghatódtam. Ami történik, az tűrhetetlen. Köszönöm, hogy mellettem álltok! Hamarosan jelentkezem

– írta a lány.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.