Jeffrey Sachs: Brüsszelt az USA irányítja + videó

Az amerikai közgazdász és közpolitikai elemző szerint Brüsszel nem Európa, hanem az Egyesült Államok érdekeit képviseli. A Columbia Egyetem professzora szerint az orosz vagyon illegális lefoglalása Amerika pénzügyi vezető szerepének a végét jelentheti. Az orosz-ukrán háborúról szólva pedig kiemelte: az már elpusztította Ukrajnát, s minél tovább folytatódik, annál kevesebb marad az országból.

2024. 04. 06. 9:22
Antalya Diplomacy Forum 2024
Jeffrey Sachs, az ENSZ Fenntartható Fejlődési Megoldások Hálózatának elnöke paneltagként vesz részt a „Globális Dél megértése” témában az Antalyai Diplomáciai Fórumon. Fotó: Mehmet Emin Menguarslan Forrás: Anadolu/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha elkezdjük lefoglalni az orosz vagyont, búcsút mondhatunk Amerika vezető szerepének a nemzetközi monetáris rendszerben, mondta Jeffrey Sachs a The Hill „Risin” című műsorának adott interjúban.

Nem tudod értelmezni, ez egy állatkert

– fogalmazott markánsan, s hozzátette vannak határai annak, hogy mit tehetsz, de nem hiszem, hogy a kongresszus tagjai igazán sokat értenek ebből.

„Ha további 61 milliárd dollárt akarnak elvenni, ami nem aprópénz, akkor ez nem fog mást jelenteni, mint Ukrajna további pusztulását”, tette hozzá.

Jeffrey Sachs szerint ha nem a fősodratú médiából tájékozódnának az emberek tudnák, hogy ez a háború már elpusztította Ukrajnát. És minél tovább folytatódik, annál kevesebb lesz Ukrajnából.

A politikai elemző korábban a közösségi oldalára feltett videójában Európa és Kína viszonyáról is beszélt:

Nem arra gondolnak az európai vezetők, hogy Európa és Kína osztozik az eurázsiai szárazföldön és hogy kétezer éve a Kínával való kereskedelem mennyire produktív volt. A selyemút kötötte össze az akkori kínai valamint a római birodalmat, tette hozzá. Ez az együttműködés az elmúlt húsz évben is eredményes volt, ezt tette tönkre az Egyesült Államok.

Arról is beszélt, hogy a Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika együttműködése a BRICS keretén belül tovább szélesedik. Egyiptom, Etiópia, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és Irán is melléjük áll. Ez a tíz ország új monetáris politikát folytat, hogy letörje a dollár hegemóniáját, hangsúlyozta.

Mert az Egyesült Államoknak van egy nagyon rossz politikája, aminek most Európa is az oldalára állt, hogy kobozzuk el az olyan országok pénzét, amelyekkel nem értünk egyet 

Szó szerint ez az amerikai álláspont, mondta a professzor.

Egy háború a két nukláris nagyhatalom között katasztrofális lenne, folytatta. Ha háború lenne Kína és az USA között Tajvan miatt, akkor Tajvan elpusztulna, de Kínát nem tudná legyőzni az Egyesült Államok, figyelmeztetett.

A világ a megsemmisülés szélére kerülne. De a lehetőség reális, mert számtalan ostoba politikus van az Egyesült Államokban. Európának meg kell mondania az amerikaiaknak, hogy hagyják abba ezt a harcias politikát, ez nem játék, húzta alá a szakértő.

Ez nem pénzkeresés, ez a túlélésünk. Európa sokat tanult az első majd a második világháborúból. E kataklizmák után az öreg kontinens úgy döntött, hogy másképp fog gondolkozni és sokat tanult az együttműködésről. Valójában az Egyesült Államok mérgezi meg azt, amit Európa megtanult

– fogalmazott.

Jeffrey Sachs az USA hatalmi fölényét ostorozta és a kollektív biztonság fontosságát emelte ki. 

Az, hogy Ukrajna a miénk és mindent megteszünk, hogy gyengítsük a másik oldalt az, egy primitív dolog. Európának kellene erre figyelmeztetnie, de megdöbbentő, hogy olyan csodálatra méltó országok is mint a skandináv államok beálltak az oroszokkal szembeni felhevült háborús uszítók közé.

Idén azonban sok minden megváltozhat, mondja. Biden 81 éves és nincs olyan fizikai és szellemi formában, hogy újrainduljon. Trump pedig az ellene indított polgári és büntetőperek miatt sérülékeny. Ez a jelenlegi helyzet, zárta szavait.

Borítókép: Jeffrey Sachs, az ENSZ Fenntartható Fejlődési Megoldások Hálózatának elnöke paneltagként vesz részt a „Globális Dél megértése” témában az Antalyai Diplomáciai Fórumon (Fotó: Anadolu/AFP/Mehmet Emin Menguarslan)


 


 


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.