Zelenszkij ismételten Oroszország felelősségre vonására szólított fel

Egyértemű üzenetet akar küldeni az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij Moszkvának.

Forrás: MTI2024. 04. 02. 21:48
Ukraine. Year 2024 Forum, Amid Russia Continue Attack On Ukraine, In Kyiv,
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök részt vesz Ukrajnában az 2024-es év fórumon, miközben Oroszország folytatja Ukrajna elleni támadását Kijevben, 2024. február 25-én. Fotó: Maxym Marusenko Forrás: NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden, egy hágai konferencián ismét felszólította a nemzetközi közösséget, hogy tegyenek közös erőfeszítéseket az orosz háborús bűnök üldözése érdekében.

Az agresszorokat felelősségre kell vonni tetteikért. Az üzenetnek egyértelműnek kell lennie: az igazságszolgáltatás erősebb, mint a Kreml háborúja

 – jelentette ki Zelenszkij az ukrajnai háborúban elkövetett bűncselekmények elkövetőinek felelősségre vonásáról és az áldozatok kárpótlásáról szóló konferenciára küldött videóüzenetében.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter felidézte és az orosz atrocitások szimbólumának nevezte a két évvel ezelőtti bucsai mészárlást, amely során az orosz erők több száz civilt öltek meg az ukrajnai településen.

Bejelentette azt is, hogy ukránok megkezdhetik a háborúban elszenvedett károk megtérítésére irányuló igényeik benyújtását egy újonnan létrehozott, hágai székhelyű nyilvántartásban. A Register of Damage for Ukraine kezdetben az ingatlanokban keletkezett károkra fog összpontosítani, de kiterjesztik másfajta anyagi károkra is. Kuleba továbbá sürgette egy nemzetközi kártérítési mechanizmus létrehozását és a befagyasztott orosz vagyonok teljes elkobzását.

Hanke Bruins Slot holland külügyminiszter a konferenciát lezáró beszédében elmondta, hogy a nyilvántartás megnyitását követő órákban már több mint száz igényt nyújtottak be. Ukrán tisztségviselők arra számítanak, hogy több mint nyolcmillióan fognak egyéni kártérítési kérelmet benyújtani.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint egyértelmű az üzenet (Fotó: NurPhoto via AFP/Maxym Marusenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.