Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

A Néppárt vezetője újabb részleteket árult el a kötelező sorkatonai szolgálatot is tartalmazó Weber-tervről

Az Európai Néppárt elnöke a Handelsblattnak úgy fogalmazott, korunk feladata, hogy biztosítsuk Európa cselekvőképességét a fontos biztonságpolitikai kérdésekben. Manfred Weber arról is beszélt, hogy sikernek tartaná, ha a NATO túlélné Trump második elnöki ciklusát, és Európának mostantól a saját védelmét kell finanszíroznia.

Forrás: Handelsblatt2024. 05. 29. 15:02
Manfred Weber, a jobbközép Európai Néppárt (EPP) elnöke beszédet mond a bajor konzervatív Keresztényszociális Unió (CSU) pártkongresszusán a 2024. júniusi európai választások előtt Münchenben, 2024. április 27-én. Fotó: LUKAS BARTH Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lángokban áll a világ. Háború van Ukrajnában ésa Közel-Keleten, valamint Tajvan körül is egyre forrósodik a helyzet. Túlélheti-e ezt a törékeny EU, tette fel a kérdést a Handelsblatt az Európai Néppárt elnökének.

Manfred Weber, a jobbközép Európai Néppárt (EPP) elnöke beszédet mond a Kereszténydemokrata Unió (CDU) pártkongresszusának utolsó napján a berlini Estrel Berlin Hotelben, 2024. május 8-án. Fotó:AFP

Weber szerint korunk nagy feladata, hogy biztosítsuk Európa cselekvőképességét ezekben a biztonságpolitikai kérdésekben.

Katonai kapacitásokat és képességeket kell teremtenünk, és el kell mozdulnunk az egyhangúság elvétől. A palesztin politika mutatja, hogy hogyan nem szabad csinálni a dolgokat

– mondta Weber, aki korábban már felvetette a közös kötelező európai sorkatonai szolgálat ötletét, amit Brüsszelben csak Weber-terv néven emlegetnek.

Manfred Weber a BR24 televíziós műsorban beszélt a tervéről. Mint arról lapunk is beszámolt korábban, Weber sorkatonai szolgálatot erőltetne az európai fiatalokra.

Az Európai Néppárt vezetőjének piszkos ügyeiről korábban a V4NA nemzetközi hírügynökség rántotta le a leplet. Mint írták, Weber a korábbi években trükkös eszközökkel, joghézagokat kihasználva legalább négyszázezer eurót vágott zsebre jogosulatlanul az európai adófizetők pénzéből.

Az európai sorkatonaságot javasló, mutyijairól hírhedt politikus most arról beszélt, hogy Európában a lehető legjobban fel kell készülnünk, fel kell fegyverkeznünk a további viharokra.

Az európaiak június 9-én új parlamentet választanak, ami, ahogy fogalmazott, fontos lépés az európai védelmi politika szempontjából.

Olyan döntés előtt állunk, hogy miként garantáljuk a biztonságot és a jólétet Európában.

Manfred Weber szerint valószínűleg már az is siker lenne, ha a NATO túlélne egy második Trump-elnökséget – ami egyre valószínűbbé válik az USA-ban.

Donald Trump volt amerikai elnök 2024. április 15-én a New York-i Manhattani Büntetőbíróságon 2024. április 15-én nyilatkozott a sajtónak a házasságon kívüli kapcsolatokhoz kapcsolódó, állítólagos pénzkifizetések eltitkolása miatt folytatott tárgyalásának első napja után. Fotó: AFP

Az amerikai követelés, hogy Európának mostantól a saját védelmét kell finanszíroznia, teljesen jogos. 330 millió amerikai nem fogja tartósan megvédeni a 440 millió európait – mondta.

A demokráciák közötti együttműködés korunk feladata. Az elnyomók kihívás elé állítanak bennünket. A Hamásszal, a Hezbollahhal, Iránnal, Oroszországgal és Észak-Koreával a gonoszság új tengelye valósult meg, és Kína a saját játékát játssza. A demokratikus világ ezzel szemben áll

– tette hozzá sejtelmesen Weber.

Arra a kérdésre, hogy Trump győzelme esetén az USA ukrajnai segélyezését Európa képes lenne-e kompenzálni, azt mondta:

Természetesen igen, a kérdés az, hogy megvan-e a politikai akarat.

A választók azt mondják, hogy ne a jóléti államot csökkentsük, hanem az Ukrajnának nyújtott támogatásokat, mutatott rá a lap. Weber válasza erre az volt, hogy a jóléti állam mellett ez fontossági sorrend felállításának kérdése. A német márka feladásával példálózott, amely rendkívül népszerűtlen lépés volt Németországban, de szerinte mégis előrébb vitte Európát.

 

Borítókép: Manfred Weber, a jobbközép Európai Néppárt elnöke beszédet mond a bajor konzervatív Keresztényszociális Unió pártkongresszusán a 2024. júniusi európai választások előtt Münchenben (Fotó: AFP)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.