Manfred Weber szerint a szuverenitás garanciája a kerítés

Az Európai Néppárt vezetője a finn külügyminiszter mellett örvendezett az északi ország Oroszországgal közös határán megépült kerítés kapcsán. Weber úgy fogalmazott: az illegális migráció veszélyezteti a biztonságunkat. Ezt az a politikus mondta, aki korábban egyik ellenzője volt a magyar határkerítés megépítésének. Úgy tűnik, az elmúlt hetekben a sorkatonasággal a média figyelmébe kerülő Webernek csak a magyar kerítés nem tetszik.

2024. 05. 28. 10:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A finn határok európai határok! Ma a Vaalimaa-i határon az az üzenetem: köszönöm, hogy megvédtétek az EU és a NATO határát Oroszország és Belarusz hibrid támadásaitól. Az illegális migráció veszélyezteti a biztonságunkat

– írta az X közösségi platformon Manfred Weber. 

Megismételjük, hogy jobban érthető legyen: Az illegális migráció veszélyezteti a biztonságunkat.

Weber kétarcúságának ékes bizonyítéka, hogy az elmúlt években az általa vezetett Európai Néppárt következetesen elutasította a határkerítések építését, politikusaik rendre támadták Magyarországot a meghozott határvédelmi lépések miatt. Brüsszel a mai napig nem járul hozzá a költségekhez, holott a határzár egész Európát védi a tömeges migrációtól.

Manfred Weber határkerítést támogató kijelentése azért is meglepő, mert korábban maga is élesen bírálta a magyar kormányt, amikor az arról döntött, hogy kerítést épít az ország déli határvidékére. 

Manfred Weber Donald Trump határkerítése kapcsán pedig egy 2017 év eleji Twitter-bejegyzésében még azt írta: „mi nem építünk falakat, mi hidakat akarunk építeni.” 

Tekintsünk vissza 2015-ig, amikor Európa a schengeni határokon áthaladó illegális migránsok tömegével nézett szembe. Akkoriban Magyarország volt az első, amelyik tett valamit ez ellen. Mivel hazánk határai több nagy forgalmú migrációs útvonalat is érintettek, nyilvánvaló volt, hogy komoly intézkedéseket kell hozni nemcsak a magyar állampolgárok, hanem Európa egészének biztonsága érdekében. 

A brüsszeli liberális elit azonban gyorsan szembeszállt Magyarország álláspontjával. Az Európai Parlament egyik lelkes szószólója a határvédelem ellen ugyanaz a képmutató Manfred Weber volt, aki most a kerítések építését szorgalmazza.

Manfred Weber egyike azoknak, akik miatt a határvédelmi intézkedéseknek nincs általános uniós támogatása. Orbán Viktor miniszterelnök már évekkel ezelőtt kérte, hogy az EU járuljon hozzá Magyarország határvédelmi kiadásaihoz, mert az óriási költségeket okozott az egész Európai Uniót védő Magyarországnak.

A szolidaritás nem egyirányú utca. 

– figyelmeztetett korábban Weber, célozva ezzel arra, hogy minden uniós országnak be kell tartania a menekültkvótákat, írta akkor a Politico.

A migrációs válság kapcsán is élesen bírálta Orbán Viktor politikáját az Európai Néppárt (EPP) elnöke. Weber szerint az EU nem „fejős tehén”, hanem egy közösség, amelynek sorsa és értékei közösek. 

Ma pedig már uniós pénzt követel a belarusz határon épülő határkerítésre a mutyis Manfred Weber. A néppárti politikus ezzel nem csak a szintén néppárti, s botrányt botrányra halmozó, a háború oldalán álló Ursula von der Leyennek mond ellent, hanem a saját korábbi nyilatkozatainak is.

Hibrid háború van és nem szabad naivnak lennünk. Litvánia, Lettország és Lengyelország megérdemli a teljes támogatásunkat, beleérte a határkerítéshez nyújtott támogatást is!

A közelmúltban az Európai Néppárt elnöke azzal az őrült ötlettel került az újságok oldalaira, hogy sorkatonai szolgálatot erőltetne az európai fiatalokra. A Weber-terv célja, hogy minden uniós tagállamban hozzák vissza a kötelező sorkatonai szolgálatot. Közvetlenül az új Európai Parlament és az új bizottság felállítása után kezdenék meg a Weber-terv megvalósítását, vagyis az Európai Unióban kötelező sorkatonai szolgálat visszaállítását, erről írt a V4NA nemzetközi hírügynökség.  

Az illegális migráció veszélyezteti a biztonságunkat..

– mondta Manfred Weber 2024-ben. Ugye értik?

Borítókép: Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) elnöke a finn határkerítésnél (Forrás: X, Manfred Weber hivatalos oldala)



 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.