Következő mérkőzések
Szerbia
21:002024. június 16.
Anglia
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna

Egyre több részlet derül ki a Weber-tervről

Közvetlenül az új Európai Parlament, és az új bizottság felállítása után megkezdenék a Weber-terv megvalósítását, vagyis az Európai Unióban kötelező sorkatonai szolgálat visszaállítását. Erről ír a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Forrás: V4NA2024. 05. 24. 7:43
WEBER, Manfred
Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke szívesen támogatja a finn kerítést a migránsok beözönlése ellen, a magyarokét elítéli Fotó: MTI/EPA/Leonhard Simon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A V4NA brüsszeli informátora szerint ez egyébként, bár Weber-tervként egyeztetnek róla, de valójában Emmanuel Macron nevéhez, illetve köreihez köthető.

Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke, a bajor Keresztényszociális Unió, a CSU listavezetője az európai parlamenti választásokon a pártnak az európai parlamenti választások alkalmából tartott müncheni kongresszusán 2024. április 27-én. (Fotó: MTI/EPA/Leonhard Simon)
Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke, a bajor Keresztényszociális Unió, a CSU listavezetője az európai parlamenti választásokon a pártnak az európai parlamenti választások alkalmából tartott müncheni kongresszusán 2024. április 27-én (Fotó: MTI/EPA/Leonhard Simon)

A francia köztársasági elnök ugyanis már 2018-ban egy közvetlenül Brüsszel fennhatósága alá rendelt európai hadsereg tervéről beszélt.

Emmanuel Macron francia elnök beszél, amikor helyi képviselőkkel találkozik az új-kaledóniai fővárosban, Nouméában 2024. május 23-án. (Fotó: MTI/EPA/AFP pool/Ludovic Marin)
Emmanuel Macron francia elnök beszél, amikor helyi képviselőkkel találkozik az új-kaledóniai fővárosban, Nouméában 2024. május 23-án (Fotó: MTI/EPA/AFP pool/Ludovic Marin)

A V4NA Webert közelről ismerő informátora jókat nevetett azon, hogy ezt mostanában Weber-tervnek hívják, mert, mint fogalmazott, Manfred Webernek aligha lennének ilyen átfogó gondolatai önállóan.

A Weber-terv több elemében visszaköszön az, amit alapvetően Macronhoz, illetve a köreihez lehet kötni. Viszont a franciák belátták Macron háborús ötlete után, hogy az ilyen mondatok sokat ártanak a francia elnök népszerűségének, ezért engedték át a németeknek a tervet.

Komoly vitára számítanak a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetése kapcsán, mert az intézkedés népszerűtlen lesz a legtöbb országban, hiszen az emberek jelentős többsége nem akar háborúba menni.

Ezért történhetett meg, hogy már a kampányidőszakban is bedobták a témát, hogy a polgárokat hozzászoktassák a gondolathoz. Manfred Weber a BR24 televíziós műsorban beszélt a tervéről. Mint arról lapunk is beszámolt korábban, Weber sorkatonai szolgálatot erőltetne az európai fiatalokra.

A Weber-tervnek van még egy kényes pontja, a brüsszeliták ugyanis nem szeretnék, ha az ő családtagjaikat is érintené a jogszabály, ezért jól körül akarják bástyázni a kivételezés lehetőségét is.

Hivatalosan eddig a tervezetből csak annyit lehet tudni, amit maga Manfred Weber árult el a BR24 műsorában.

Borítókép: Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke, a bajor Keresztényszociális Unió, a CSU listavezetője az európai parlamenti választásokon a pártnak az európai parlamenti választások alkalmából tartott müncheni kongresszusán 2024. április 27-én (Fotó: MTI/EPA/Leonhard Simon)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.