Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

A mutyis Weber sorkatonai szolgálatot erőltetne az európai fiatalokra

Egyre nagyobb méreteket ölt Európában a világháborús készülődés, különösen a június 9-i európai parlamenti (EP) választásokhoz közeledve. A tét óriási, mert ha a háborút támogatók szereznek többséget, akkor nemcsak az uniós kötelező sorkatonaság valósulhat meg, de egy világháború réme is fenyeget. Manfred Weber sorkatonaságot erőltetne az európai fiatalokra. Az Európai Néppárt vezetőjének piszkos ügyeiről korábban a V4NA nemzetközi hírügynökség rántotta le a leplet. Mint írták, Weber a korábbi években trükkös eszközökkel, joghézagokat kihasználva legalább négyszázezer eurót vágott zsebre jogosulatlanul az európai adófizetők pénzéből.

2024. 05. 23. 10:16
Manfred Weber, a jobbközép Európai Néppárt (EPP) elnöke sajtótájékoztatót tart a Finnország és Oroszország közötti Vaalimaa határellenőrző pont közelében a finnországi Virolahtiban 2024. május 22-én. Fotó: Jussi Nukari Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke azzal az őrült ötlettel állt elő, hogy minden uniós tagállamban hozzák vissza a kötelező sorkatonai szolgálatot. Minden bizonnyal a javaslatot már az újonnan felálló EP-ben fogják megvitatni, hacsak nem sikerül kiszorítani a háborúpárti, az orosz–ukrán háború eszkalációjában érdekelt képviselőket.

Manfred Weber az Európai Néppárt vezetője. (Fotó: AFP/John Macdougall)
Manfred Weber az Európai Néppárt vezetője (Fotó: AFP/John Macdougall)

A hetekben éppen Németországban került napirendre az ügy. Mint arról a V4NA nemzetközi hírügynökség is beszámolt, a Kereszténydemokrata Unió és a Keresztényszociális Unió pártszövetségének (CDU/CSU) pártkongresszusán megszavazták, hogy ismét napirendre tűzzék a kötelező katonai szolgálatot, és ígéretet tettek arra, hogy újra bevezetik azt, amint újra hatalomra kerülnek Berlinben. 

Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke egész Európára kiterjesztené a sorkatonaságot. A V4NA azt írta, a júniusi európai parlamenti választás után felálló testület az elsők között igyekszik majd megvitatni ennek lehetőségeit, ezért sorsdöntőnek bizonyulhat a voksolás. Ha ugyanis a háborút támogatók szereznek többséget, akkor elkerülhetetlen lehet a világháború, ha azonban a háborút ellenző pártok jutnak nagyobb szóhoz, akkor az orosz–ukrán háború Ukrajna határain belül maradhat.

Fokozódik az európai kardcsörtetés

A nem uniós Szerbia vezetése úgy tűnik elszánt abban, hogy visszahozza a kötelező katonai szolgálatot. A Szerb Fegyveres Erők Vezérkara és a Védelmi Minisztérium hivatalosan is kezdeményezte az év elején a sorkatonai szolgálat felfüggesztéséről szóló határozat visszavonását – közölte Milos Vucsevics akkori szerb védelmi miniszter, aki azóta az ország miniszterelnöke lett. A katonai szolgálatnak legfeljebb négy hónapig kellene tartania, de az lehet rövidebb is.

Idén februárban egy másik szomszédunk, Horvátország is hasonló lépést jelentett be. Ivan Anusic horvát honvédelmi miniszter kiemelte, terveik között szerepel a sorkatonai szolgálat bevezetése. Az még nem világos, hogy mikortól és mennyi időre vezetnék be a kötelező katonai szolgálatot Horvátországban, írta a horvát sajtó.

A honvédelmi miniszter azt is közölte, nők is jelentkezhetnek majd szolgálatra de nekik nem lesz kötelező.

Szintén ez év februári hír, hogy Svédországban az iskolásokat egy lehetséges háborúra készítik fel, írta a Mandiner. De ugyanez a mentalitás jellemző már a német iskolákra is.

Dánia meghosszabbítja a kötelező katonai szolgálat tartamát, és azt a nemi egyenjogúság jegyében kiterjeszti a nőkre is. Mindkét nem esetében az eddigi négyről tizenegy hónapra növekszik majd a szolgálati idő – jelentette be március közepén a dán miniszterelnök. Dánia a sorkatonai állomány növelését is célul tűzte ki.

Mette Frederiksen dán miniszterelnök a 7. éves koppenhágai demokrácia-csúcstalálkozóra érkezik a koppenhágai Royal Danish Playhouse-ba 2024. május 14-én (Fotó: AFP/Ida Marie Odgaard)

Mint arról korábban írtunk, Manfred Weber ötlete nyomán a nőket is besoroznák katonának. A skandináv államok után Németország megfontolná a női sorkatonaság bevezetését is.

Rob Bauer admirális, a NATO Katonai Bizottságának elnöke felszólal a Kijevi Biztonsági Fórumon Kijevben, Ukrajnában, 2024. március 21-én. (Fotó: NurPhoto/AFP/Maxym Marusenko)
Rob Bauer admirális, a NATO katonai bizottságának elnöke felszólal a Kijevi Biztonsági Fórumon Kijevben, Ukrajnában, 2024. március 21-én (Fotó: NurPhoto/AFP/Maxym Marusenko)

Az Európát egyre jobban uraló háborús pszichózis nem véletlen, hiszen már a NATO katonai bizottságának elnöke Rob Bauer is egy lehetséges konfliktus kialakulásáról beszélt többször is.

A holland tengernagy az Armyinfo ukrán védelmi lapnak adott interjút, melyben nekiszegezték a kérdést, készen áll-e a NATO egy Oroszországgal vívott háborúra?

Készen állunk? A válasz: igen! Ez a legfőbb feladatunk: hogy készen álljunk. Ha ma történik, akkor azzal kell harcolnod, amid van. Ez mindig ilyen: készen kell állni már ma, ugyanakkor fejleszteni kell a képességeket a jövőre!

– magyarázta.

Manfred Weber terve pont arra irányul, hogy legyen katonai utánpótlás Emmanuel Macron és más európai döntéshozók által ránk erőltetni szándékozott háborúnak. E terv németországi és uniós képviselője az a Manfred Weber, akinek mutyis ügyeiről öt évvel ezelőtt a V4NA rántotta le a leplet.

Az akkoriban az Európai Bizottság elnöki tisztjére vágyó Weber éppen a korrupció elleni harc fontosságáról beszélt, miközben a korábbi években trükkös eszközökkel, joghézagokat kihasználva legalább négyszázezer  eurót vágott zsebre jogosulatlanul az európai adófizetők pénzéből, írta meg akkor V4NA .

A nemzetközi hírügynökség közölte, az Európai Parlament képviselői 2019-ben minden hónapban 4332 euró, azaz hozzávetőleg 1,4 millió forintnyi összeget kaptak általános költségtérítésként, az iránymutatás szerint elsősorban egy hivatalos iroda fenntartására. Az ügyeskedő néppárti politikus pedig a saját családi házát nevezte ki pártirodának, hogy ez az összeg is nála maradhasson.

Webernek Wildenbergben lévő házában a földszinti részt keresztelte át irodának, nyilvánvalóan azért, hogy így saját maga vághassa zsebre azt a pénzt is, amit irodabérletre kellene fordítania – írta meg a V4NA. A hírügynökség újságírói a saját szemükkel látták Wildenbergben, Weber még arra sem vette a fáradtságot, hogy kiírja a kapura, ez az ő képviselői irodája.

Weber irodának használt háza (Holunderweg 9a, 93359 Wildenberg) (Fotó: V4NA)
Weber irodának használt háza (Holunderweg 9a, 93359 Wildenberg) (Fotó: V4NA)

Borítókép: Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) elnöke sajtótájékoztatót tart a Finnország és Oroszország közötti Vaalimaa határellenőrző pont közelében a finnországi Virolahtiban 2024. május 22-én (Fotó: AFP/Jussi Nukari)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.