Elárulták, hogy háborúra készül-e Szerbia a kötelező sorkatonasággal

Gyakorlati és elméleti tudást is kapnak az újdonsült sorkatonák.

2024. 01. 18. 4:50
szerb katona
Serbian Army soldiers stand guard at the 11th International Armament and Military Equipment Fair – PARTNER 2023, in Belgrade on September 25, 2023. (Photo by Andrej ISAKOVIC / AFP) Fotó: Andrej ISAKOVIC / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eltökélt az államvezetés

Szerbia vezetése úgy tűnik elszánt abban, hogy visszahozza a kötelező katonai szolgálatot. Egyelőre még nem tudni, hogy mikortól, és milyen hosszú lehet a kiképzés, de egyre több részlet lát napvilágot azzal kapcsolatban, hogy mi lesz a feladatuk a fiataloknak, s milyen feltételek mellett kell a hazájukat szolgálniuk a sorkatonaság alatt. 

Mint arról a lapunk korábban már beszámolt, a Szerb Fegyveres Erők Vezérkara és a Védelmi Minisztérium hivatalosan is kezdeményezte az év elején a sorkatonai szolgálat felfüggesztéséről szóló határozat visszavonását – közölte Milos Vucsevics szerb védelmi miniszter. A katonai szolgálatnak legfeljebb négy hónapig kellene tartania, de az lehet rövidebb is.

A tárcavezető hozzátette: jelenleg várja a köztársasági elnök katonai kabinetje és a katonai parancsnokok közös elemzését a sorkatonasággal kapcsolatban, s már munkacsoportot is alakítottak – olvasható a B92 szerb hírportál cikkében.

Közölte: a minisztérium nem mond le a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetéséről.

 

Mi lesz a kiskatonák feladata?

Szerbiában egyébként nem új keletű a sorkatonaság újbóli bevezetésének kérdése. Az elmúlt fél évtizedben szinte folyamatosan téma volt, hogy a közeljövőben akár ismét egyenruhát kell húzniuk a fiataloknak a balkáni országban. A kormányközeli források szerint úgy tűnik, ezúttal valóban realitássá válhat ez. 

A szerb Blic napilap cikkében az olvasható, hogy az illetékes intézmények most a legelszántabbak, hogy megtegyék ezt a lépést. Napról napra újabb és újabb részletek derülnek ki azzal kapcsolatban is, hogy mi lesz a kiskatonák feladata. 

A tervek szerint kötelező elméleti és gyakorlati oktatáson is részt kell venniük. Ezek pedig egyebek mellett magukba foglalják a katonai taktikák és technikák alapjait, a katonai jogot, az elsősegélynyújtást és az önvédelmet a csatatéren, de lehetőségük lesz megtanulni a fegyverek szét- és összeszerelését, lőhetnek különböző fegyverekkel. A sorkatonák képzéséhez hozzátartozik a mozgás és álcázás megtanulása a csatatéren, az árkok ásása és óvóhelyek építése, valamint a fizikai állapot és állóképesség fejlesztése is.

Nem lesz azonban kötelező mindenkinek részt venni a fegyveres kiképzésben. Szerbiában lehetőség van a civil, polgári szolgálatra is. Ez azonban hosszabb ideig tarthat, mint a rendes sorkatonaság. Azon fiatalok, akik ezt a megoldást választják, különböző intézményekben kell, hogy szolgálatba álljanak, így múzeumokban, iskolákban, egészségházakban.

 

„Kaszárnya, nem szálloda”

Milos Vucsevics védelmi miniszter szerint ugyanakkor a kötelező sorkatonai szolgálat visszaállítására irányuló javaslat nem a hetvenes-kilencvenes évekbe való visszatérés vágyát jelenti.

Azt akarjuk, hogy ezen fiúknak, a leendő katonáknak, Szerbia büszkeségeinek a lehető legjobb életminőségük legyen a kaszárnyákban

 – nyilatkozta a tárcavezető, aki azt azonban hozzátette, hogy azok nem szállodák lesznek, hanem laktanyák, amelyek megfelelnek a modern életnek és a fiatalok igényeinek.

 

Békére készül Szerbia

A sorkatonaság bevezetése ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a Balkánon ismét harcok lehetnek. Milomir Miladinovics, szerbiai katonai szakértő a Kosovo Online koszovói hírportálnak elmondta, a kötelező katonai szolgálat visszatérése egyáltalán nem jelenti azt, hogy az ország háborúra készülne.

Szerbia békére készül. A katonaság nem a háború, hanem inkább a béke garanciája. Katonaságra van szükségünk, hogy megakadályozzuk a háborút, és egyben elrettentő képességet is ad Szerbiának. Ez a katonaság lényege

 – mutatott rá Miladinovics.

A szakértő hozzátette: nemcsak Szerbiában, hanem az egész világon békére van szükség.

Sajnos még mindig vannak olyanok, akik hatalmas összegeket fektetnek be a hadsereg szükségleteire, de azok a hódítást, vagyis a háborút szolgálják. Mi azért fektetünk be a katonaságba, hogy sikeresen visszaverhessük az ellenséget, és ha kell, megvédjük magunkat

 – fogalmazott Milomir Miladinovics.

Borítókép: Szerb katonák (Fotó: AFP/ Andrej Isakovic) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.