NATO-parancsnok Kijevben: Készen állunk a háborúra Oroszországgal!

Rob Bauer, a NATO katonai bizottságának elnöke adott érdekes interjút az ukrán fővárosban.

2024. 03. 22. 12:30
BAUER, Rob; ZELENSZKIJ, Volodimir
Kijev, 2024. március 22. Az ukrán elnöki sajtószolgálat képén Rob Bauer holland tengernagy, a NATO katonai bizottságának elnöke a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tartott kijevi megbeszélésén 2024. március 21-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A háború kitörése óta először magas rangú NATO-küldöttség látogatott csütörtökön Kijevbe. A delegációt Rob Bauer, a NATO katonai bizottságának elnöke vezette, aki januárban arra figyelmeztetett, a NATO-nak fel kell készülnie egy Oroszország elleni háborúra. Szavai akkor nagy port kavartak, a téma most kijevi útja során is szóba került. A holland tengernagy az Armyinfo ukrán védelmi lapnak adott érdekes interjút, melyben nekiszegezték a kérdést, készen áll-e a NATO egy Oroszországgal vívott háborúra?

Rob Bauer elárulta, hogy a fenyegetés már 2014-ben, a Krím orosz megszállása után tudatosult a katonai szövetségben.

Míg az ezt megelőző 20-30 évben a válságkezelésre koncentráltak, ezután ráébredtek, hogy vissza kell térni a kollektív védelemhez. 2019-ben – tehát már jóval az ukrajnai háború kirobbanása előtt! – a NATO új védelmi stratégiát dolgozott ki, aminek keretében megkezdte haderejének megerősítését.

Készen állunk? A válasz: igen! Ez a legfőbb feladatunk: hogy készen álljunk. Ha ma történik, akkor azzal kell harcolnod, amid van. Ez mindig ilyen: készen kell állni már ma, ugyanakkor fejleszteni kell a képességeket a jövőre!

– magyarázta.

Az újságíró felvetette, hogy ha Oroszország támad, akkor azt minden bizonnyal a NATO keleti szárnyán teszi. Rob Bauer emlékeztetett rá, hogy 2016 óta a keleti szárny megerősítésén dolgoznak, sőt 2022-ben azt kiterjesztették Szlovákiára, Magyarországra, Romániára és Bulgáriára is. Úgy vélte, hogy ez az erősítés egyelőre elégséges.

Ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy ostobaság lenne csak a keleti szárnyra koncentrálni, mert az oroszok „mindenütt ott vannak”: a kibertérben, az űrben, a sarkvidéken, az Atlanti-óceánon, Afrikában, a Földközi-tengeren, a Fekete-tengeren.

Arra a kérdésre, hogy Vlagyimir Putyin megválasztása után fokozhatja-e a nyomást, úgy vélekedett, vannak területek, melyeken Oroszország erősödött, másokon gyengült. Rámutatott, az orosz hadsereg megerősítéséhez és modernizálásához sok pénzre és főleg sok időre lenne szükség.

Ez a kijelentés egyébként éppen ellentmond egy amerikai kutatóintézet napokban megjelent tanulmányának, amely szerint Oroszország nagyszabású katonai konfliktusra készül a NATO-val, és ez hamarabb bekövetkezhet, mint arra a Nyugat számít.

Mozgósítás kell?

– Míg a világ 2023-ban túlságosan optimista volt, nem szabad elkövetnünk azt a hibát, hogy 2024-ben pedig túlságosan pesszimistává válunk – figyelmeztetett holland tengernagy a kijevi biztonsági fórumon. Az MTI tudósítása szerint úgy vélte, minden okunk megvan arra, hogy bízzunk Ukrajna sikerében. A magas rangú tisztségviselő kifejtette azon véleményét, hogy további mozgósításra van szükség Ukrajnában. Leszögezte, hogy a háború folytatásához Ukrajnának nemcsak fegyverekre, hanem emberekre is szüksége van. – Nemcsak gránátokra van szükség, hanem emberekre, akik pótolják az elesetteket és a sebesülteket. Ez pedig mozgósítást jelent –  fogalmazott.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.