Oroszország minden várakozásnál korábban támadhat a NATO-ra

Az elmúlt időszakban több nyugati katonai vezető is arra figyelmeztetett, hogy néhány éven belül háború kezdődhet Oroszország és a NATO között. Egy tanulmány szerint ez a pillanat még hamarabb eljöhet, mint azt eddig jósolták.

2024. 03. 21. 10:51
PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2024. március 20. Vlagyimir Putyin újraválasztott orosz elnök a parlamenti pártok frakcióvezetõivel talákozik Moszkvában 2024. március 19-én. MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Szergej Bobiljov Fotó: Szergej Bobiljov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos pénzügyi, gazdasági és katonai mutató utal arra, hogy Oroszország nagyszabású katonai konfliktusra készül a NATO-val, nem azonnal, de valószínűleg rövidebb időn belül, mint ahogyan azt egyes nyugati elemzők kezdetben feltételezték – hívja fel a figyelmet az Institute for the Study of War (Háborús Tanulmányok Intézete, ISW) amerikai agytröszt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök az újraválasztása utáni találkozón a duma (az orosz parlament) frakcióvezetőivel a gazdaság fejlesztését hangsúlyozta. Ez a tény az ISW értelmezése szerint arra utal, hogy a hosszú távú pénzügyi stabilitás megteremtésével egy a NATO ellen vívott háború feltételeit igyekszik elősegíteni.

A tanulmány szerint az orosz hadsereg folytatja a strukturális reformokat a harci képességek növelésére, amelyek nem csupán az orosz–ukrán háborúban harcoló alakulatok támogatását jelentik, hanem hosszú távon bővítik az orosz hadsereg harci képességeit.

Szintén a NATO elleni háborúra való felkészülés jelének tartja az amerikai agytröszt az orosz védelmi minisztériumban látható személyi változásokat. Ezek közül Andrej Buliga altábornagynak a védelmi miniszter logisztikai támogatásért felelős helyettesévé való kinevezését emelik ki mint olyat, amelynek nem elsősorban az ukrajnai háborúra lesz érzékelhető hatása, hanem 

inkább hosszú távú folyamatokat indíthat be az orosz hadseregben.

A NATO-országok valamelyike elleni támadás több mint reális forgatókönyv – írja az ukrán ZN.ua hírportál, hozzátéve, hogy Putyin az orosz birodalom helyreállítását és a nemzetközi rend átalakítását tűzte ki célul. 

Az ukrán lap cikke a balti államokat tartja egy esetleges támadás legvalószínűbb célpontjának, már csak azért is, hogy a Balti-tenger ne válhasson a NATO „beltengerévé”.

Borítókép: Vlagyimir Putyin újraválasztott orosz elnök a parlamenti pártok frakcióvezetőivel talákozik Moszkvában 2024. március 19-én (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Szergej Bobiljov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.