Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Háborús pszichózis – Manfred Weber az egész EU-ban kötelező katonai szolgálatot akar

A háborús pszichózis egyre inkább eluralkodik a nyugat-európai politikusok körében. Manfred Weber már az „európai atomfegyverről” beszél.

2024. 05. 10. 6:21
Tata, 2024. április 19.
A PzH 2000 önjáró lövegek kezelésének alapkiképzését elvégzõ katonák eskütétele a tatai Klapka György 1. Páncélosdandár laktanyájában 2024. április 19-én.
MTI/Bodnár Boglárka
Fotó: Bodnár Boglárka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre inkább eluralkodik a háborús pszichózis a nyugat-európai politikusok körében, az európai parlamenti választási kampányban pedig láthatóan igyekeznek minél súlyosabb kijelentéseket tenni a háborúpárti oldalon. A minap a BR24 televíziós műsorban például

Manfred Weber néppárti frakcióvezető az európai atomfegyver mellett szólalt fel.

A német politikus, az Európai Néppárt frakcióvezetője a BR24 választási beszélgetésében kijelentette, hogy „szükségünk van egy európai atomfegyverre”. 

Mint mondta, ha Emmanuel Macron francia elnök felajánlja Európának a francia atomfegyvert, akkor ez egy „olyan ajánlat Franciaország részéről, amelyről beszélnünk kell”.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Emmanuel Macron francia államfő nemrég arról beszélt, hogy 

Ma, ha békét akarunk Ukrajnában, nem szabad gyengének lennünk, ezért tisztán kell látnunk a helyzetet, és határozottan, akarattal és bátran ki kell mondanunk, hogy készek vagyunk minden rendelkezésünkre álló eszközt felhasználni a célunk elérése érdekében, vagyis azért, hogy Oroszország ne győzzön

 – fogalmazott a francia elnök. Mint ismert, Macron az elmúlt hetekben folyamatosan háborús nyilatkozatokat tett. Egészen odáig ment, hogy nem zárta ki a nyugati csapatok küldését sem Ukrajnába, az orosz–ukrán háborúba, és Franciaország atomfegyvereit is felemlegette. 

Manfred Weber most úgy nyilatkozott, hogy „csalódott”, amiért Olaf Scholz német kancellár és a német kormány „szótlan” volt, és nem érkezett válasz Macron javaslatára.

 

Kötelező sorkatonai szolgálat

A műsorban Manfred Weber arról is beszélt, hogy szerinte a sorkötelezettség bevezetése egy köztes lépés, és kijelentette, hogy

támogatja az általános kötelező szolgálati év bevezetését. 

Ugyanakkor hozzátette azt is, hogy szerinte a fiatalokra kellene hagyni annak eldöntését, hogy milyen szolgálatot teljesítenek, de fontos a fiatalok szerepvállalása. A CDU – amelynek Weber is tagja – a hét elején tartott pártkongresszusán egyébként a „kötelező szolgálati év” mellett foglalt állást.

A BR24 műsorában Katharina Schulze, a bajor tartományi parlament zöld frakciójának vezetője arról beszélt, hogy az atomfegyverek emlegetése helyett inkább a közös védelmi beszerzésekre és a szorosabb együttműködésre kellene koncentrálni a hadsereg, a rendőrség, a hírszerzés terén, valamint a kiberhadviselés terén. 

Stephan Protschka, a bajor AfD elnöke ugyanakkor háborús uszítással vádolta Webert és az őt támogató politikusokat, és kiemelte, hogy 

A béke csak diplomáciával működik.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.