Nyugati csapatokat küldene Ukrajnába Macron

– Véget kell vetni az őrületnek és meg kell kezdeni a béketárgyalást Oroszországgal – sürgette Karl Nehammer azon a párizsi rendkívüli csúcstalálkozón, amelyet Emmanuel Macron hívott össze Ukrajna megsegítésére. A francia elnök nem zárta ki, hogy nyugati csapatokat küldjenek a háborúban álló országba.

2024. 02. 27. 8:56
null
Ukrainian President Volodymyr Zelensky (L) and French Fresident Emmanuel Macron embrace after giving a press conference in at Mariinsky Palace in Kyiv, on June 16, 2022. The leaders of major EU powers France, Germany and Italy vowed on June 16 to help Ukraine defeat Russia and to rebuild its shattered cities, in a visit to a war-torn Kyiv suburb. (Photo by Ludovic MARIN / POOL / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívüli csúcstalálkozót hívott össze Párizsba Emmanuel Macron francia elnök, hogy megvitassák Ukrajna nehéz katonai helyzetét. Az államfő szerint egyáltalán nem szabad kizárni annak lehetőségét, hogy nyugati csapatokat küldjenek Ukrajnába – számolt be róla a Politico hírportál.

Azt, hogy a téma egyáltalán komolyan felmerült, Robert Fico szlovák miniszterelnök szellőztette meg még a találkozó előtt, és egyúttal azt is leszögezte, hogy Szlovákia nem hajlandó katonákat küldeni háborúban álló szomszédjába.

Az ilyen jellegű kétoldalú megállapodások óriási biztonsági kockázatot jelentenek, s a külföldi katonák ukrajnai jelenléte Szlovákia számára is biztonsági kockázatot jelent – hangsúlyozta a szlovák kormányfő. Macron szerint azonban mindent meg kell tenni, hogy Oroszország ne nyerhesse meg ezt a háborút, ugyanis az orosz vereség szükséges Európa biztonságához.

Míg Európa vezetői Ukrajna megsegítéséről tárgyaltak, a háborúban álló ország vezetője, Volodimir Zelenszkij nem fukarkodott a kritikával. Ezúttal azt kérte számon, hogy az EU által márciusig ígért egymillió lőszernek mindössze 30 százaléka érkezett meg eddig.

Párizsban az európai országok többek között épp arról tárgyaltak, hogy növelnék a lőszervásárlás ütemét harmadik országokból. Franciaország annak ellenére támogatja a csehek ez irányú kezdeményezését, hogy Macron álláspontja szerint szerencsésebb lenne inkább az európai védelmi ipar kapacitásait felpörgetni.

Szerveződik az együttműködés a közepes és nagyhatótávolságú rakéták, a tüzérség, a légvédelem és az aknamentesítés terén is.

A franciaországi csúcstalálkozón azonban nem minden vezető támogatta a harcok további elnyújtását. Karl Nehammer osztrák kancellár annak a véleményének adott hangot, hogy Ukrajnának meg kellene kezdenie a béketárgyalásokat Oroszországgal – írja a Die Presse osztrák napilap. – A globális Dél országainak nagyobb szerepet kell vállalniuk, hogy növeljék a nyomást Putyinra – mutatott rá a kancellár.

Ennek az őrületnek véget kell vetni

– sürgette Karl Nehammer.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán és Emmanuel Macron francia elnök (Fotó: AFP/Ludovic Marin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.