Már nem zárkózik el a határkerítéstől Manfred Weber

Ami néhány éve még elítélendő megoldás volt, az ma már szükségessé válhat az Európai Néppárt vezetése szerint. Manfred Weber ugyanis azzal az ötlettel állt elő, hogy határkerítésre van szükség az Európát sújtó migrációs válság enyhítése érdekében – noha korábban még a kerítések miatt bírálta az Orbán Viktor vezette magyar kormányt.

Magyar Nemzet
2023. 04. 17. 12:43
CSU management meeting.
CSU management meeting. Fotó: FRANK HOERMANN/SVEN SIMON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Manfred Weber azt a csekély hitelességét is el szeretné veszíteni, ami megmaradt – legalábbis erre utal, hogy egy olasz lapinterjúban arról beszélt, hogy ha szükséges, akkor határkerítéssel kell megfékezni a tömeges illegális bevándorlást.

Az Európai Néppárt vezetője a menekültek száma közelmúltbeli növekedésének következményeire figyelmeztetett a Corriere della Sera című olasz napilapban. Úgy véli, hogy a migrációval kapcsolatban konkrét Olaszországgal való szolidaritási intézkedésekre van szükség a többi uniós ország részéről. Ezért a néppárti képviselőcsoport ezen a héten külön vitát kezdeményezett az Európai Parlamentben.

Újabb nagy migrációs válsággal állunk szemben Európában. Ezért az Európai Néppárt teljes mértékben támogatja az olasz kormányt abban, hogy európai szinten prioritásként kezelje ezt a kérdést. Közös fellépésre van szükségünk

– fogalmazott Weber arra reagálva, hogy Olaszországban szükségállapotot hirdettek a drámaian megnőtt migrációs nyomás miatt. A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa már egyenesen azt is kijelentette, hogy a határkerítés építése is szükséges lehet.

Ha az illegális bevándorlást más módon nem lehet megállítani, akkor fel kell készülnünk a kerítések építésére is

– fogalmazott a német politikus. Tunézia időközben Líbia helyébe lépett: egyes jelentések szerint az Olaszországba érkező migránsok 57 százaléka Tunéziából indul embercsempészek hajóin. Nem zárható ki az sem, hogy a 2022-es, 330 ezer migránsra vonatkozó szám már idén nyáron megdől.

Manfred Weber határkerítést támogató kijelentése meglehetősen váratlan és meglepő, hiszen korábban maga is élesen bírálta a magyar kormányt, amikor az arról döntött, hogy kerítést épít az ország déli határvidékére. 

Bár a magyar kormány többször is felhívta Brüsszel figyelmét arra, hogy az Európai Uniónak be kellene szállnia a kerítés finanszírozásába, a brüsszeliták – köztük Manfred Weberrel – semmit sem tettek azért, hogy ez megtörténjen.

Néhány héttel ezelőtt már Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is arról beszélt, hogy meg kell erősíteni az EU külső határait. Akkor Orbán Viktor úgy reagált: „Na ugye! A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz!”. 

Borítókép: Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) elnöke (Fotó: AFP/Frank Hoermann/Sven Simon)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.