Már az olasz baloldalnak is terhessé vált a bevándorlók fogadása

A lassan kezelhetetlenné váló migrációs helyzetről már az olasz baloldali városvezetők is nyíltan beszélnek, bár pár hónapja még az ellenőrzés nélküli bevándorlás hívei voltak. Giuseppe Sala, Milánó polgármestere például arra panaszkodott, mekkora anyagi terhet jelent az önkormányzatnak a kísérő nélkül érkezett kiskorúak elhelyezése.

2023. 04. 14. 4:50
null
Catania, 2023. április 12. A gyõzelem V-jelét formázza ujjaival az Európába igyekvõ illegális bevándorlók egyike, mielõtt társaival partra száll Cataniában 2023. április 12-én. A hajó fedélzetén mintegy 700 migráns utazott Olaszországba az olasz parti õrség egyik hajójának kíséretében. A növekvõ migrációs nyomás hatására az olasz kormány április 11-én hat hónapos országos szükségállapotot hirdetett ki. MTI/AP/Salvatore Cavalli Fotó: Salvatore Cavalli
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nehéz hónapok állnak a Giorgia Meloni vezette olasz kormány előtt, az egyre erőteljesebb migrációs hullám rendkívüli intézkedések életbe léptetését követeli meg. 

A szükségállapot kihirdetése csupán a kezdeti lépés a helyzet átmeneti kezelésére. A napnál is világosabb ugyanis, hogy a migrációs veszélyhelyzet kihirdetése és a befogadóközpontok finanszírozására elkülönített ötmillió eurós alap korántsem elegendő a fokozódó migrációs nyomás kezelésére. 

A legfrissebb becslések szerint akár ötvenezer illegális bevándorló is érkezhet havonta Olaszországba a nyári időszakban. 

Már az év első hónapjaiban háromszorosára növekedett az Olaszországban partra szálló bevándorlók száma, a melegebb hónapokban számuk elérheti a tavalyi statisztikák ötszörösét is. Az sem kizárt, hogy az év végéig Olaszországnak 250 ezer bevándorló fogadásáról kell majd gondoskodnia. A migráció kezelése tehát egyre komolyabb kihívást jelent az olasz kormánynak, amelyet továbbra is egyedül kell megoldania. 

Rómának tehát szembe kell néznie a keserű ténnyel, hogy hiába tett kecsegtető ajánlatokat az Európai Unió az elmúlt hónapokban, Lampedusa továbbra sem számít a kontinens külső határának. 

Filippo Mannino, Lampedusa polgármestere a rendkívüli szükséghelyzettel kapcsolatban úgy nyilatkozott, olyan intézkedésekre lenne szükség, amelyek lehetővé tennék, hogy a sziget partszakaszára érkezőket azonnal a szárazfölre szállítsák, tehermentesítve ezáltal a helyi hotspotot.

Gianfranco Perego, a Migrantes Alapítvány igazgatója szerint csak Lampedusa szigetén lehet vészhelyzetről beszélni, ahol a 350 fő ellátására alkalmas hotspotban átlagosan 1400 bevándorló van elhelyezve. Érvelése szerint bár szükséges új befogadópontok létrehozása, de a helyzetet nem lehet országos szintű vészhelyzetként beállítani. 

Hasonló véleményen van az S.O.S. Mediterranee Italia nevű civil szervezet igazgatója, Valeria Taurino, aki helytelennek és megtévesztőnek nevezte a szükséghelyzet megállapítását. Meglátása szerint nincs különösebb változás az elmúlt 15 évben, mindig is a tavaszi és nyári időszakban érte el a migrációs hullám a csúcspontot.

Borítókép: A győzelem V jelét formázza ujjaival az Európába igyekvő illegális bevándorlók egyike, mielőtt társaival partra száll Cataniában 2023. április 12-én. A hajó fedélzetén mintegy 700 migráns utazott Olaszországba az olasz parti őrség egyik hajójának kíséretében. A növekvő migrációs nyomás hatására az olasz kormány április 11-én hat hónapos országos szükségállapotot hirdetett ki (Forrás: MTI/AP/Salvatore Cavalli)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.