A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Fico merénylőjéről írnak a nagy nemzetközi lapok is az első kihallgatás után

Mivel fennáll a szökés veszélye, ezért a bíróság elrendeltette a Juraj Cintula előzetes letartóztatását. Ha elítélik, a most 71 éves elkövetőt 25 évtől életfogytiglani börtönbüntetésre számíthat.

2024. 05. 19. 6:29
A Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet elkövetésének gyanúsítottját szállító járműoszlop távozik a bazini különleges büntetőbíróságról 2024. május 18-án. A politikust három nappal korábban Nyitrabányán négy lövéssel életveszélyesen megsebesítette egy 71 éves lévai férfi, akit most a bíróság vizsgálati fogságba helyezett.
A Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet elkövetésének gyanúsítottját szállító járműoszlop távozik a bazini különleges büntetőbíróságról 2024. május 18-án. A politikust három nappal korábban Nyitrabányán négy lövéssel életveszélyesen megsebesítette egy 71 éves lévai férfi, akit most a bíróság vizsgálati fogságba helyezett. Fotó: MTI/EPA/Jakub Gavlak
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a rendőrség egyelőre nem közölte a lövöldözés indítékát, Matus Sutaj-Estok belügyminiszter szerint teljesen világos, hogy a lövöldözésnek politikai indítéka volt, és azt állította, hogy Cintula nem értett egyet Fico azon lépésével, hogy bezárja a különleges ügyészséget, illetve az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás leállításáról szóló döntésével – számolt be a Breitbart.

Robert Kalinak miniszterelnök-helyettes, aki Fico kórházi kezelése alatt átvette az ország vezetését, elítélte a Szlovákián belüli politikai megosztottságot, és bírálta a médiát a megosztottság szítása miatt. Szerinte a média átlépett egy határt, amikor kritizálták például Fico politikáját. Kifejtette, hogy a média mindenkit támadott, aki nem az általuk vélt helyes véleményen volt.

Nézd meg, mi történt a sportolókkal, a színészekkel, tulajdonképpen mindenkivel, akinek más véleménye volt az oltásokról vagy az ukrajnai háborúról. És milyen hatalmas gyűlöletet éltek át ezek az emberek. És pontosan ez a probléma.

Kalinak felhívta a média figyelmet arra, hogy Ficót „radikális ultrajobboldali politikusnak nevezi, aki Oroszországhoz kötődik”, mert ellenzi az ukrajnai háború finanszírozását, és hozzátette: „éppen nem ért egyet a mainstream véleménnyel, és ezért automatikusan a másik oldalra kerül”.

Ahogy arról lapunk is beszámolt szerdán több lövést adott le egy merénylő Robert Fico szlovák kormányfőre, akit azonnal kórházba szállítottak. Több műtéten esett át, azonban továbbra is életveszélyes az állapota. A merénylőt a helysínen elfogták.

A 71 éves Juraj Cintuláról azóta kiderült, hogy nem értett egyet Fico háborúellenes politikájával, ezért többször is tüntetett ellene. 

Árulók, kollaboránsok, éljen Ukrajna!

A miniszterelnök egészségi állapotára térve, aki a hírek szerint a sikeres műtétsorozat után magához tért, Kaliňák elmondta, hogy köszönettel tartozik az orvosoknak, akik a csodával határos módon mentették meg Fico életét – teszi hozzá a Breitbart beszámolója.

A miniszterelnök-helyettes azonban továbbra is óvatosságának adott hangot, megjegyezve, hogy továbbra is fennáll annak a valószínűsége, hogy Ficónál komplikációk lépnek fel az elkövetkező napokban.

„A szerdai merénylet során őt ért négy lőtt seb súlyos sérüléseket okozott. Ezek közül kettő könnyű, egy közepes és egy nagyon súlyos volt” – mondta.

Kalinak elmondta, hogy az orvosok részben annak tulajdonítják a felépülését, hogy Fico jó fizikai állapotban van: „Nem sok olyan erős embert ismerek, mint ő. Ha valaki ezt kibírja, az fizikailag rendkívül erős.”

Hasonlóan részletesen foglalkozik a The Guardian, a The New York Times, az Indepentendt és más nemzetközi lapok is a Fico elleni merénylet elkövetőjével, illetve a szombati kihallgatással.

Borítókép: A Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet elkövetésének gyanúsítottját szállító járműoszlop távozik a bazini különleges büntetőbíróságról 2024. május 18-án. A politikust három nappal korábban Nyitrabányán négy lövéssel életveszélyesen megsebesítette egy 71 éves lévai férfi, akit most a bíróság vizsgálati fogságba helyezett (Fotó: MTI/EPA/Jakub Gavlak)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.