Macron félelmetes bejelentése elhozhatja a harmadik világháborút

A háborúpárti francia elnök már az elmúlt hónapokban is riasztó tervekkel állt elő, amelyek egyértelműen világháborúhoz vezethetnek. Emmanuel Macron korábban nem zárta ki a csapatok küldését Ukrajnába, ezúttal pedig egy európai háborús koalíciót hozna létre. Napok kérdése, hogy európai kiképzők érkezzenek a háborúban álló országba.

2024. 05. 30. 10:56
MACRON, Emmanuel
Drezda, 2024. május 27. Emmanuel Macron francia elnök beszél a drezdai Európai Fesztiválon 2024. május 27-én. Macron elõzõ nap érkezett háromnapos látogatásra Németországba. MTI/EPA/Filip Singer Fotó: Filip Singer
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emmanuel Macron katonai kiképzők európai koalícióját akarja létrehozni Ukrajnában. Végeredményben a résztvevő országok több száz szakemberét vonnák be az aknamentesítők képzésébe. Erről ír a Le Monde francia lap. 

Emmanuel Macron francia elnök (b) és Olaf Scholz német kancellár sajtótájékoztatót tart a mesebergi kastély előtt 2024. május 28-án. (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)
Emmanuel Macron francia elnök (b) és Olaf Scholz német kancellár sajtótájékoztatót tart a mesebergi kastély előtt 2024. május 28-án (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

A francia és európai kiképzők Ukrajnába küldése hetek, de akár már csak napok kérdése is lehet. A sajtó információi szerint a francia hatóságok valóban arra törekednek, hogy egy úgynevezett hajlandó országok koalícióját hozzák létre az ukrán erők helyszínen történő kiképzésére.

Macron számára sietős

A meg nem nevezett források szerint a következő napokban fel kell gyorsulniuk a témában folytatott konzultációknak. Erre pedig azért van szükség, hogy a terv végrehajtása lehetővé váljon még Volodimir Zelenszkij ukrán elnök júniusi franciaországi látogatása előtt. 

A Le Monde szerint kezdetben néhány tucat szakembert küldenének ki a képzési igények azonosítása érdekében. Aztán másodsorban néhány száz katona mehetne Ukrajnába.

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy Oroszország ne nyerje meg ezt a háborút. Minden lehetséges, beleértve nyugati csapatok Ukrajnába küldését is

– mondta korábban Emmanuel Macron. A francia elnök mellé, az elmúlt időszakban pedig számos európai politikus is felsorakozott. Európa a tűzzel játszik, írta meg a Magyar Nemzet

De lapunk arról is beszámolt, hogy a minap komoly figyelmeztetést kapott a háborús lázban égő Párizs Moszkvától. Világháborút hozhat, ha a francia csapatok Ukrajnába vonulnak.

Ha francia csapatokat küldenek Ukrajnába, Oroszország nem csak a politikai síkon fog megtorló intézkedéseket hozni – mondta Artem Sztudennyikov, az orosz külügyminisztérium első európai osztályának igazgatója a RIA Novosztyinak adott interjúban.

Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök beszél a drezdai Európai fesztiválon 2024. május 27-én (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.