Manfred Weber Orbán Viktor békepárti politikáját támadja

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) elnöke egy német lapnak adott interjúban Ukrajna további támogatása mellett szállt síkra, s támadta a magyar miniszterelnök békepárti politikáját. A német politikus szerint legális migrációra szükség van, de az Európába érkezett migránsok jelentős része törvénytelenül érkezett, amelynek gátat kell vetni. A mutyis Weber az EP-választási kampány hajrájában azzal érvelt, amit Orbán Viktor már 2015-ben is képviselt: az Európában védelmet keresők az országok között nem válogathatnak.

Forrás: Focus2024. 05. 30. 13:09
CDU federal party conference
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, az EU és az EPP vezető jelöltje köszönti Manfred Webert, az EPP képviselőcsoport elnökét a CDU Szövetségi Pártkonferenciáján. Fotó: Michael Kappeler Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) elnöke, a CSU politikusa a FOCUS online-nak adott interjúban az egyre egyoldalúbbá váló orosz–ukrán háború kapcsán úgy fogalmazott:

Putyin minden nap teszteli, meddig tud elmenni, különösen a finn és a balti határokon. Az egyetlen lehetséges válasz erre az európai egység és erő.

CSU election campaign event with top European candidate Weber
Manfred Weber, a CSU európai parlamenti választási vezető jelöltje vendégeket fogad egy választási kampányrendezvényen (Fotó: DPA/AFP/Daniel Löb)

Az interjúban hazánk miniszterelnökének is nekiment. Úgy fogalmazott:

Szabaduljunk meg az egyhangúság elvétől az uniós külpolitikában, hogy többé ne zsarolhasson bennünket Orbán, Magyarország miniszterelnöke!

Manfred Weber ezzel arra utalt, hogy megfosztanák az uniós országokat a korábban szerzett joguktól.

A háborúpárti Weber szerint – aki a kötelező európai sorkatonaság mellett érvelt, s ötlete nyomán már a nőket is besoroznák – az EU védelmi képességeit meg kell erősíteni, mondta ezzel a közös rakétarendszerre célozva.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök, Kiriakosz Micotakisz görög miniszterelnökkel együtt javasolta a Skyshieldet, az EU közös rakétavédelmi rendszerét. De Berlinből nincs válasz. Ez tragikus. Mert egy ilyen rendszer feltétlenül Németország érdeke

– sajnálkozott a háborúpárti Weber.

Mint arról lapunk korábban beszámolt, Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke azzal az őrült ötlettel állt elő, hogy az európai unió állítson fel közös a kötelező sorkatonai szolgálatot. Minden bizonnyal a javaslatot már az újonnan felálló EP-ben fogják megvitatni, hacsak nem sikerül kiszorítani a háborúpárti, az orosz–ukrán háború eszkalációjában érdekelt képviselőket. A V4NA azt írta, a júniusi európai parlamenti választás után felálló testület az elsők között igyekszik majd megvitatni ennek lehetőségeit, ezért sorsdöntőnek bizonyulhat a voksolás.

Európa védelmi képességeinek javítása Weber szerint túlságosan lassú folyamat.

Most elég erősnek kell lennünk ahhoz, hogy megvédjük magunkat és kiálljunk Ukrajna mellett. Ezt a következő öt évben be kell bizonyítani. A cél: egy erős európai védelmi pillér, és hosszú távon egy európai hadsereg

– ezzel elismerve, hogy az uniós vezérelv kihúzni a háborút még legalább öt évig.

A közös európai véderő létrehozásának szükségességéről Orbán Viktor miniszterelnök egyébként már 2016-ban beszélt Tusnádfürdőn. A magyar kormányfő már akkor kijelentette: a NATO-tagság fontos és jó dolog, a magyarok biztonságához hozzájárul, védernyője Közép-Európa biztonsága szempontjából létkérdés. Weber tehát majd egy évtized után Orbán Viktor szavaival kampányol.

„A britek unióból való kilépésével a kontinens katonai ereje jelentősen lecsökken, és nem maradhatunk katonapolitikailag ebben a védtelen helyzetben” – érvelt már akkor a magyar miniszterelnök. Az azóta eltelt idő őt igazolta, Weber pedig Orbán akkori szavait ismételve tovább ment.

Sürgősen szükségünk van egy európai védelmi biztosra, hogy jobban összehangolhassuk fegyverkezési erőfeszítéseinket. Nekünk 17 féle tankunk van, az amerikaiaknak egy. Ez önmagában is mutatja, hogyan pazarolunk el sok pénzt ezen a kontinensen.

Press conference Manfred Weber
A 2024-es európai parlamenti választások vezető jelöltje, Manfred Weber a CSU végrehajtó bizottsága ülése után sajtótájékoztatón vesz részt 
(Fotó: DPA/AFP/Peter Kneffel)

Az EPP elnöke arra a felvetésre, hogy az európai parlamenti választások után a jobboldali konzervatív pártok megerősödése várható, így válaszolt:

„A mi egyértelmű elhatárolásunk a radikálisoktól megmarad. Vissza kell szereznünk az értékeinket. Elég a taktikai vitából, térjünk a témákra! Ezt várják el tőlünk az emberek.”

Weber Orbán gondolataival kampányol

Manfred Weber úgy fogalmazott „a demográfiai folyamatok ismeretében szükség van a bevándorlásra” .

Legális migrációra van szükségünk… Azonban sajnos a Németországba érkezők hatvan százaléka nem védelemre szoruló migráns, hanem egyszerűen illegálisan érkezett

– mondta ki a régóta közismert tényt.

Weber az interjúban egy mediterrán paktumot is javasolt: „együttműködést Tunéziával, Egyiptommal és Libanonnal, a Törökországgal elért eredmények mintájára”, valamint egyfajta gazdasági együttműködés Észak-Afrikával a csempészmaffia elleni közös küzdelem kapcsán.

Aki tartósan Európában akar élni, tiszteletben kell tartania értékeinket és jogrendszerünket. Ez az európai életforma, egy európai iránymutató kultúra, amely mindenkire vonatkozik

– ismételte a szép szólamokat abban a Németországban, ahol az illegális migráció során beözönlött migránsok már kalifátus létesítését követelik.

Weber arról is beszélt, hogy az Európai Néppárt kitart a menekültügyi törvény és a genfi menekültügyi egyezmény mellett.

De az sehol nem mondja ki, hogy joga van a jövőben Németországban tölteni az életét. Lehetnek biztonságos harmadik ország koncepciók is. Ez azt jelenti: védelem igen, de a védelmet kereső személy nem választhatja meg, hol. El kell fogadnia a védelmet, ahol megkapja.

European Parliament Plenary Session
Orbán Viktor magyar miniszterelnök az Európai Parlament plenáris ülésén szólal fel 
(Fotó: Anadolu/AFP/Dursun Aydemir)

Ez pedig pontosan az a vélemény, amelyet Orbán Viktor képvisel a 2015-ös migránsválság óta. Manfred Weber tehát úgy tűnik, a magyar miniszterelnök szavaival kampányol, a 2024-es EP-választások hajrájában.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, az EU és az EPP vezető jelöltje köszönti Manfred Webert, az EPP képviselőcsoport elnökét a CDU szövetségi pártkonferenciáján (Fotó: DPA/AFP/Michael Kappeler) 


 


 

 


 


 


 


 

Orbán Viktor a menekülteknek ott kell elfogadnia a védelmet, ahol azt megkapják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.