Mégis kap amerikai fegyvereket Izrael?

Újabb, több mint egymilliárd dollár értékű fegyverszállítmányt kap Izrael – derült ki nagyjából egy héttel azután, hogy a Biden-kormányzat visszatartott egy 3500 bombát tartalmazó csomagot. A republikánusok akár törvénnyel is kényszerítenék Joe Biden amerikai elnököt Izrael támogatására.

2024. 05. 15. 13:34
Joe Biden amerikai elnök
Joe Biden amerikai elnök (Fotó: MTI/AP/Matt Rourke)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Biden-kormányzat arról tájékoztatott egyes képviselőket, hogy egymilliárd dollár értékű fegyver- és lőszerszállítmányt küld a zsidó államnak – számolt be róla két névtelenül nyilatkozó kongresszusi dolgozóra hivatkozva a The Wall Street Journal amerikai napilap. Az informátorok szerint Izrael hétszázmillió dollár értékű tank lövedéket, ötszázmillió dollár értékű taktikai járművet és hatvanmillió dollár értékű aknavetőgránátot kap. 

Mégis küld fegyvereket Izraelnek Joe Biden amerikai elnök
Mégis küld fegyvereket Izraelnek Joe Biden amerikai elnök. Fotó: MTI/AP/Evan Vucci

Hogy pontosan mikor indulhat útnak a szállítmány, arról egyelőre nincs információ.

A hír alig egy héttel azután érkezett, hogy a Biden-kormányzat elismerte: visszatartott egy 3500 bombából álló szállítmányt, mert nem akarta, hogy azokat a Gázai övezet déli részén található, sűrűn lakott Rafah városa elleni offenzíva során használják fel, amelyet az Egyesült Államok ellenez.

Joe Biden amerikai elnök további szállítmányok visszatartását is kilátásba helyezte, de hozzátette, hogy az önvédelemhez szükséges fegyverekkel továbbra is ellátja szövetségesét.

 

Törvényjavaslattal szorítanák rá Bident Izrael támogatására a republikánusok

A republikánus képviselők törvényjavaslat benyújtásával szorítanák rá Bident, hogy támadófegyvereket is küldjön a zsidó államnak – írja a The Times of Israel izraeli napilap. A demokraták rendkívül megosztottak Izrael kérdésében, és mintegy két tucat képviselő aláírta azt a levelet, amelyben aggodalmukat fejezik ki a bombaszállítmány visszatartása miatt, így 

a beterjesztés akár demokrata szavazatokra is számíthat.

A szenátusban már jóval kétségesebb a javaslat sorsa, Biden pedig máris jelezte, hogy elfogadása esetén vétózni fog.

 

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (Fotó: MTI/AP/Matt Rourke)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.