Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Pozsonyba szállították Robert Ficót

A Markiza televízió szerint a miniszterelnököt a pozsonyi Szent Mihály Egyetemi Kórházba vitték, míg a JOJ televízió szerint fővárosi otthonába szállították Robert Ficót.

Forrás: Ma7, MTI2024. 05. 31. 6:10
FICO, Robert
Besztercebánya, 2024. május 15. Robert Fico szlovák miniszterelnököt életveszélyes állapotban szállítják kórházba Besztercebányán (Banská Bystrica), miután lõfegyveres támadás érte egy kihelyezett kormányülést követõen a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvõ Nyitrabányán (Handlová) 2024. május 15-én. Ficót több lövés érte a mellkasán és a gyomrán. A feltételezett tettest õrizetbe vették. MTI/AP/TASR Slovakia/Jan Kroslák Fotó: Jan Kroslák
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokáig úgy tűnt, Fico a besztercebányai Roosevelt-kórházban maradhat, de tegnap elszállították onnan – számolt be a Ma7 szlovákiai hírportál. Mint írják, a Roosevelt-kórház igazgatója, Miriam Lapuniková tájékoztatása szerint a kormányfő a besztercebányai kórházban akart maradni mindaddig, amíg az állapota nem tette volna lehetővé, hogy a saját otthonában folytassa a lábadozást

A besztercebányai F. D. Roosevelt Kórház sürgősségi osztályának bejárata 2024. május 16-án. (Fotó: MTI/AP/Erdős Dénes)
A besztercebányai F. D. Roosevelt Kórház sürgősségi osztályának bejárata 2024. május 16-án. Fotó: MTI/AP/Erdős Dénes

A Markiza televízió szerint a miniszterelnököt a pozsonyi Szent Mihály Egyetemi Kórházba vitték, míg a JOJ televízió szerint fővárosi otthonába szállították Robert Ficót. A nap folyamán a besztercebányai Roosevelt-kórház arról számolt be, hogy már megkezdték Robert Fico rehabilitációs folyamatát. A TASR szlovák közszolgálati hírügynökség Lapuníkovára hivatkozva akkor azt jelentette: a szlovák kormányfőt otthon ápolják majd, amint elhagyhatja a besztercebányai kórházat. A kórház igazgatónője elmondta: Robert Fico állapota stabil, és továbbra is a várakozásoknak megfelelően alakul.
Az 59 éves szlovák kormányfő ellen május 15-én, a pozsonyi kabinet Nyitrabányán tartott kihelyezett ülése után követtek el fegyveres merényletet. Az elkövetőt, a 71 éves lévai Juraj Cintulát, aki négy lövéssel sebesítette meg a kormányfőt, a helyszínen őrizetbe vették, majd később a bazini (Pezinok) székhelyű különleges bíróság előre megfontolt gyilkossági kísérlet vádjával letartóztatásba helyezte. 

Cintula a vallomásában azzal indokolta tettét, hogy nem értett egyet a kormány politikájával, egyebek mellett azzal sem, hogy Robert Fico és kormánya folytatólagosan elutasítja, hogy fegyvereket szállítson Ukrajnának.

 

Borítókép: Robert Fico szlovák miniszterelnököt életveszélyes állapotban szállítják kórházba Besztercebányán, miután lőfegyveres támadás érte egy kihelyezett kormányülést követően a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre északkeletre fekvő Nyitrabányán 2024. május 15-én (Fotó: MTI/AP/TASR Slovakia/Jan Kroslák)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.