Következő mérkőzések
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia
Ausztria
21:002024. június 17.
Franciaország

Putyin retteg az észt miniszterelnöktől?

Nem akármiért akadályozta meg Vlagyimir Putyin, hogy Kaja Kallas legyen a NATO új főtitkára.

2024. 05. 26. 21:09
Kaja Kallas észt miniszterelnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyik legnagyobb rajongója Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök megpróbálta megakadályozni, hogy Kaja Kallas észt miniszterelnök legyen a NATO új főtitkára – legalábbis ezt állítja maga a miniszterelnök egy interjúban a Svenska Dagbladet svéd napilap hasábjain. Kallas elmondta, hogy az orosz biztonsági erők azért körözték őt, mert Putyin attól tart, hogy az észt kormányfő lesz a NATO vezetője. Mint ismert, Oroszország idén több tucat európai tisztviselőt tett fel egy körözési listára, köztük Kallast és Taimar Peterkop észt külügyminisztert.

A hajtóvadászat bejelentése jelzés volt európai kollégáimnak is. Amikor különböző álláspontokról beszélünk európai szinten vagy a NATO-ban, a fő érv ellenem az, hogy oroszellenes provokátor vagyok

– fogalmazott a svéd lapnak Kaja Kallas, aki még 2023 novemberében jelentette be, hogy szívesen beülne Jens Stoltenberg leköszönő NATO-főtitkár székébe. Az akkori lett külügyminiszter, Krisjanis Karinsh is jelölt volt a posztra. 

A történelmi emlékezet megszentségtelenítése és az Oroszországgal szembeni ellenségesség az oka annak, hogy Kaja Kallas észt miniszterelnököt és a balti országok számos más tisztviselőjét körözöttnek nyilvánították – mondta korábban Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő. Kallas az egyik legnagyobb rajongója Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek és éles kritikusa Oroszországnak az orosz–ukrán háború miatt. Többször sürgette az uniós országokat, továbbra is támogassák Kijevet, hogy megüzenjék Oroszországnak, hogy nem győzhetnek a háborúban, és ők sem hajlíthatják meg az ukránok akaratát. 2022-ben az észt kormány úgy döntött, hogy eltávolítja a szovjet időkből származó háborús emlékműveket a keleti Narva városában. 

Kaja Kallas nemrég arról beszélt egy másik interjúban, hogy a NATO Ukrajnában képezhetné ki a katonákat. Szerinte ez nem veszélyes, hiszen már vannak olyan országok, amelyek saját kockázatra helyben képezik ki az ukrán erőket. Az elmúlt napokban több cikk is megjelent a nemzetközi sajtóban arra vonatkozóan, hogy Észtország katonákat küldhet Ukrajnába. Az EU-tagország, s vele együtt a NATO ezáltal belekeveredhet az orosz–ukrán háborúba. Tallinn tervei között szerepel, hogy nem harci tevékenységet átvéve kiváltsanak ukrán erőket, akik így a frontra mehetnek.

 

Az új NATO-főtitkárt a szövetség júliusi washingtoni csúcstalálkozóján választják meg.

Ha reálisan nézzük az esélyeket, jelenleg Klaus Johannis román államfő és Mark Rutte többszörösen megbukott holland miniszterelnök között zajlik a csata.

Borítókép: Kaja Kallas észt miniszterelnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyik legnagyobb rajongója (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.