Élő közvetítés
Lengyelország
ÉLŐ
Hollandia

Védtelenek az olasz rendőrök

Kiszolgáltatottak az olasz rendőrök, szigorúbb szabályokat és védelmet kérnek a kormánytól, mert tehetetlennek érzik magukat az illegális bevándorlókkal szemben. A rendfenntartó erők munkatársai egyre gyakrabban válnak migránsok áldozatává, a szabályozás nélküli migráció komoly terhet jelent a hatóságoknak. 

2024. 05. 23. 19:49
Diciotti Patrol Vessel arrives in Crotone with 650 migrants
”‹”‹”‹”‹”‹”‹”‹”‹”‹”‹”‹”‹”‹”‹”‹”‹”‹”‹”‹”‹”‹”‹”‹”‹”‹”‹CROTONE, ITALY - OCTOBER 26: Migrants seen before disembarking in Crotone, Italy on October 26, 2022. 650 migrants, departed from Libya, had been taken in the port of Crotone by Diciotti patrol vessel of the Italian Coast Guard. The complex rescue operation of more than 1100 migrants, from two fishing boats off Sicily, involved the Italian Coast Guard, the Finance Police and the European Agency Frontex. Valeria Ferraro / Anadolu Agency (Photo by Valeria Ferraro / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP)
Fotó: VALERIA FERRARO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre gyakrabban ad hírt az olasz sajtó arról, hogy rendőröket bántalmaznak vagy sebesítenek meg akár életveszélyesen is illegális bevándorlók. Nincs bennük félelem a hatóságokkal szemben, hiszen jól tudják, hogy tetteiknek nem lesznek komoly következményei, legfeljebb egy kiutasítási felszólítással a kezükben szabadon engedik őket. 

A legfrissebb sajtóinformációk szerint Comóban egy szomáliai származású huszonöt éves férfi ment neki a rendőröknek. 

Azért riasztották a hatóságokat, mert az afrikai bevándorló molesztálta a járókelőket, az igazoltatás során azonban ellenállást tanúsított, megpofozta az egyik helyszínelő rendőrt, majd megpróbált elszökni. A letartóztatást követően sem volt benne félelem, a rendőrállomásra való szállítás közben a járműben megsebesített egy másik rendőrségi munkatársat is. 

Az ellenőrzések után kiderült, már korábban is volt dolga a hatóságokkal, pontosan rendőrök ellen elkövetett agresszió miatt. 

Az eset egyébként Como azon negyedében történt, ahol 2020-ban egy afrikai migráns megölte don Roberto Malgesini katolikus papot, aki az életét a bevándorlók felkarolására szentelte. Az elmúlt napokban több durva összecsapásra is sor került, két hete pedig egy marokkói migráns késelt meg életveszélyesen Milánóban egy rendőrt. 

Komoly problémát jelent a hatóság embereinek, hogy ha egy esetleges támadás közben védekezni próbálnak és ezzel megsértik az illegális bevándorlók testi épségét, akkor szigorú kivizsgálás vár rájuk. 

A héten a rendőrségi szakszervezet tagjai demonstrációra gyűltek össze a belügyminisztérium római székháza elé, hogy komolyabb védelmet kérjenek a kormánytól. 

Nehezményezik, hogy nemcsak testi épségüket fenyegetik a bevándorlók az intézkedések során, hanem rasszistáknak és fasisztának is bélyegzik őket, ha megfelelően hatékonyan végzik szolgálatukat. 

Letizia Moretti, a Liga európai parlamenti képviselője egy televíziós műsorban elmondta, a Milánóban szolgálatot betöltő rendőrök sokszor bevallották, hogy félnek beavatkozni a migránsok által gerjesztett konfliktusokba, mivel védtelennek érzik magukat. Csak a nagyvárosokban szolgálatot betöltő rendőröknek van taser sokkolója, amely alkalmas önvédelemre, és azok is gyengébbek, mint a többi országban használt sokkolók. 

Borítókép: Líbiából indult migránsok szállnak le egy hajóról az olasz partoknál (Fotó: ANADOLU AGENCY / AFP / Valeria Ferraro)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.