Ezért váltak az ukrán energetikai létesítmények kiemelt célpontokká

Egyes esetekben az ukrán elektromos hálózatok katonai infrastruktúrához kapcsolódnak. Erről Dmitrij Peszkov, az orosz elnök sajtótitkára beszélt újságíróknak, amikor arra a kérdésre válaszolt, hogy Ukrajna elektromos hálózata legitim katonai célpont-e.

Forrás: TASZSZ2024. 06. 12. 15:52
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a moszkvai Kremlben. Fotó: SZERGEJ KARPUKHIN Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Természetesen bizonyos esetekben ennek köze van a katonai infrastruktúrához” – mondta a Kreml szóvivője, írta a TASZSZ orosz hírügynökség.

„Ezt a katonaságunktól kell megkérdezni, de természetesen konkrét esetekben ez a katonai infrastruktúrához kapcsolódik. De ezt a kérdést kifejezetten a hadseregünknek kell feltenni” – magyarázta Peszkov.

Az orosz védelmi minisztérium hangsúlyozza, hogy támadásokat csak Ukrajna katonai és energetikai létesítményei és a kapcsolódó infrastruktúra ellen hajtanak végre.

Kharkiv CHP damaged by Russian shelling
A Harkiv Kombinált Hő- és Erőművet (CHP) orosz ágyúzás rongálta meg az északkelet-ukrajnai Harkiv régióban 2024. április 11-én (Fotó: NurPhoto/AFP/Vjacseszlav Madijevszkij)

Zelenszkij ukrán elnök szerint az országban a hőenergia-termelés mintegy 80 százaléka és a vízerőművek harmada megsemmisült. Megjegyezte, hogy Ukrajna az utóbbi időben kilenc gigawatt (GW) kapacitást veszített. Hozzátette, hogy Kijevnek világos tervei vannak akár egy  GW gáztermelés kiépítésére az országban, és további négy GW a következő években.

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök szerint minden kormányzati szervnek szembe kell néznie a villamosenergia-fogyasztás csökkentésével. Megjegyezte: június 7-ig Ukrajnában 62 víz- és hőerőművi blokk semmisült meg, a hőerőművek 73 százaléka nem működik, írta az RBC.

Borítókép: Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a moszkvai Kremlben (Fotó: AFP/Szergej Karpukhin)


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.