Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Ilaria Salis közösségi üzenetben közölte választási programját + videó

Az antifa aktivistát a Zöldek és a Baloldal Szövetsége indítja jelöltként az EP-választásokon.

Forrás: MTI2024. 06. 06. 21:40
Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az igazságtalanság és a szélsőjobboldal elleni harcot jelölte meg választási programja céljaként az európai parlamenti választásokon induló olasz Ilaria Salis, aki a magyarországi házi őrizetben felvett videóüzenetet a közösségi oldalakon közölte csütörtökön. Ilaria Salis a másfél perces felvételen egy fotelben ül, hangsúlyozza, hogy házi őrizetben van, és megmutatja a bokáján elhelyezett elektronikus nyomkövetőt. Azt mondta, a nyomkövető emlékezteti, hogy még fogságban van.

 

Huszonnégy év börtönt kockáztatok, ezért küzdelmem még nem ért véget

– hangoztatta. Kifejtette, hogy a politika nem számít a szakmájának, „mivel más kontextusban politizálok, alulról”. Magát úgy határozta meg, hogy „állandó álláshely nélküli, helyettesítésekre hívott pedagógus és antifasiszta vagyok”. Megjegyezte, hogy letartóztatása az utóbbi másfél évben felborította az életét.

Az antifa aktivistát a Zöldek és a Baloldal Szövetsége (AVS) indítja jelöltként az EP-választásokon. Az olaszországi kampányt eddig Ilaria Salis apja folytatta, és most először szólaltak meg a Magyarországon házi őrizetben lévő nő európai programjával kapcsolatosan.

Salis elmondta, hogy Európában azért akar dolgozni, hogy a hozzá hasonló igazságtalanságot elszenvedő emberek ne maradjanak egyedül. Célként tűzte ki a minőségi oktatást és az életszínvonal javítását, valamint a szélsőjobboldal és annak diszkrimináló politikájával szembeni küzdelmet.

Annak érdekében, hogy a szolidaritás, ne pedig a félelem legyen Európa őrlángja

 – fűzte hozzá. Apja, Roberto Salis az ANSA olasz hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy lánya lesz az egyetlen EP-jelölt, aki nem adhatja le szavazatát. Hozzátette, hogy a külföldi börtönökben tartózkodó többi 2500 olasz sem élhet szavazati jogával.

Ignazio La Russa, a római szenátus elnöke, az Olasz Testvérek (FdI) jobboldali kormánypárt egyik alapítója az FdI milánói kampányeseményén azt mondta, hogy Ilaria Salis a baloldal számára választási eszköz.

Borítókép: Ilaria Salis és édesapja a bíróságon (Fotó: AFP/Kisbenedek Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.