Itt van a NATO bejelentése, amely világháborút robbanthat ki

Az észak-atlanti szövetségnek kiszámíthatóságot kell biztosítania Kijev számára azzal, hogy azonnali és hosszú távú támogatás mellett kötelezi el magát mind a katonai, mind a pénzügyi támogatás terén – jelentette ki a NATO főtitkára csütörtökön Brüsszelben.

Forrás: MTI2024. 06. 13. 21:03
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az orosz–ukrán háborút pártoló tagországok karmestere (Fotó: AFP/SIMON WOHLFAHRT)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jens Stoltenberg a NATO-tagországok védelmi miniszterei kétnapos tanácskozásának első munkanapját követően közölte, mind az anyagi segítség, mind a katonai támogatás késlekedése komoly negatív következményekkel jár az orosz–ukrán háborúban, amit – mint kiemelte – nem szabad megengedni, hogy megtörténjen.

A tagállamoknak fenn kell tartaniuk az ukrajnai háború kezdete óta biztosított hozzájárulásuk mértékét, ami azt jelenti, hogy legkevesebb negyvenmilliárd euró éves támogatást kell szavatolniuk Ukrajnának a hosszú távú kiszámíthatóság és a szavahihetőség megőrzése érdekében – húzta alá.

Minél hosszabb távú támogatás mellett kötelezik el magukat a háborúban a szövetségesek, annál hamarabb jöhet el a béke Ukrajnában, ugyanis a háború akkor fejeződhet be, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök elfogadja azt, hogy nem tud győzni a harcmezőkön – mondta a NATO-főtitkár. Mint ismert, Vlagyimir Putyin többször leszögezte, hogy világháborút kockáztat a Nyugat. A jelek szerint azonban ez nem érdekli a NATO háborúpárti tagországait.

Stoltenberg kérdésre válaszolva üdvözölte a hét vezető ipari hatalom csoportjának (G7) olaszországi csúcstalálkozóján született megállapodást arról, hogy ötvenmilliárd dolláros kölcsönt adnak Ukrajnának a befagyasztott orosz pénzeszközök kamataiból.

Hozzátette, hogy a NATO-vezetőknek szóló javaslata az, hogy olyan pénzügyi megállapodásra van szükség, amely kielégíti az ukrán katonai igényeket, éves szinten legalább negyvenmilliárd euró értékben. A főtitkár reményét fejezte ki, hogy a szakminiszterek a tanácskozás pénteki munkanapján megállapodásra jutnak a NATO biztonsági segítségnyújtási és képzési tervéről. Tájékoztatott arról is, hogy Ukrajna és a NATO-tagországok védelmi miniszterei csütörtökön jóváhagyták a felek közötti hosszú távú együttműködés ütemtervét.

Ma jóváhagytuk az első NATO–Ukrajna innovációs együttműködési ütemtervet

– fogalmazott. A NATO-országok az Ukrajna Védelmi Kapcsolattartó Csoport (UDCG) nevű informális, Egyesült Államok vezette csoporton keresztül koordinálják majd Ukrajna katonai támogatását az orosz–ukrán háborúban – közölte. – Az Ukrajnának nyújtott összes katonai támogatás több mint 99 százalékát a NATO-szövetségesek adják. Tehát logikus, hogy a NATO nagyobb szerepet vállal ezekben az erőfeszítésekben – fogalmazott. Elmondta azt is, hogy a NATO védelmi miniszterei várhatóan pénteken jóváhagyják egy új kiképzőlétesítmény létrehozását Lengyelországban ukrán katonák számára.

Kérdésre válaszolva Stoltenberg hangsúlyozta, nagyon jó megbeszéléseket folytatott szerdán Budapesten. Közölte, a NATO elfogadja Magyarország álláspontját, miszerint nem kíván részt venni az Ukrajnának nyújtandó katonai és pénzügyi támogató műveletekben, ugyanakkor nem is blokkolja az erre irányuló NATO-erőfeszítéseket.

A holland védelmi minisztérium csütörtökön arról tájékoztatott, hogy a szövetségesek körülbelül 351 millió euró értékben küldenek 152 milliméteres lövedéket Ukrajnának. A korábbi lőszerszállítások során Ukrajna eddig főleg 155 mm-es lövedéket kapott a nyugati országok által adományozott fegyverekhez – emlékeztettek.

Közölték továbbá, Dániával együtt Hollandia négyszázmillió euróval járul hozzá ahhoz a svéd alaphoz, amelyet CV90-es gyalogsági harcjárművek gyártására hoztak létre Ukrajna számára. A járművek nagy részét Hollandiában gyártják majd – emelték ki. Ezen túlmenően a holland védelmi minisztérium 54 millió eurót fektet be a holland iparba fegyveres ereje számára szükséges drónok fejlesztésére – tették hozzá.

Borítókép: Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, az orosz–ukrán háborút pártoló tagországok karmestere (Fotó: AFP/SIMON WOHLFAHRT)

Mindent egy helyen az Eb-ről

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.