Itt vannak Manfred Weber őrült tervei

Ha meg akarjuk őrizni a békét az Európai Unióban, akkor meg kell erősítenünk Ukrajnát. Ezt mondta Manfred Weber Ukrajnáról és a háborúról.

Forrás: Mandiner2024. 06. 13. 11:53
WEBER, Manfred
Brüsszel, 2024. június 9. Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) elnöke a párt brüsszeli eredményváróján az európai parlamenti választások estéjén, 2024. június 9-én. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Manfred Weber már az ukrajnai háború első napjaiban, 2022 februárjában cikket írt a Frankfurter Allgemeine Zeitungba, amiben leszögezte, hogy a háborúba került Ukrajnának európai perspektívát kell felajánlani. E cikkében kifejtette, hogy „Ukrajna háborúja miatt szégyenkeznünk kell. Naponta szembesítenek azzal, hogy Németország és az EU túl naivan állt hozzá a diktátor Putyinhoz. A bombái Ukrajnára hullanak, de támadása a szabadság és demokrácia ellen irányul.”

Nézeteit egy saját, tömör tweetje foglalja össze a legjobban: 

„Ukrajna Európa, Európa Ukrajna. Mindegy, meddig tart, de Oroszországot le kell győzni Ukrajnában”

 – írta az X-en 2024 januárjában.

Nem sokkal később, az ukrajnai háború kitörésének második évfordulóján azt közölte: „Az ukránok szenvednek. Ők a mi harcunkat harcolják a szabadságért és demokráciáért. Hisznek ezekben az értékekben. Ezért is kell felgyorsítanunk a támogatásukat, küldenünk kell a fegyvereket és a lőszert, amikre szükségük van az önvédelmük és értékeink megvédése érdekében... Ukrajna oldalán akarunk állni, ezek ilyen idők. Ha meg akarjuk őrizni a békét az Európai Unióban, akkor meg kell erősítenünk Ukrajnát” – fejtette ki Weber.

A fenti nézeteit számos alkalommal kifejtette az Európai Néppárt elnöke és EP-frakcióvezetője az elmúlt két évben – írta meg a Mandiner.

Az elmúlt hetekben, ahogy a háborús kommunikáció felerősödött a nyugati közösségben, Manfred Weber tovább ment: az EP-választás előtti hetekben egy nyilvános vitán a német politikus 

egy európai atomfegyver létrehozását sürgette. 

Weber emlékeztetett arra, hogy Emmanuel Macron francia elnök a minap felajánlotta a francia atomerőt egész Európa megvédésére. A német politikus szerint foglalkozni kell a francia ajánlattal, ámde csalódott, hogy Olaf Scholz német szocdem kancellár néma maradt az ügyben.

A BR24-Talk vitáján Manfred Weber kifejtette a német hadseregről és honvédelemről vallott nézeteit is. Megerősítette: 

Én az általános szolgálati kötelezettség híve vagyok.

Szerinte a fiatalok eldönthetnék, hogy milyen szolgálatokat tesznek, de valamifajta hozzájárulást kellene tenniük, ezt fontosnak találja. A CDU (a bajor CSU-hoz tartozó Weber testvérpártja) a minap szintén támogatta a kötelező szolgálat bevezetését a fiatalok számára, mely során a fiatalok eldönthetnék, hogy katonai szolgálatot vagy más, szociális szolgálatot teljesítenek a társadalom számára.

Az európai, illetve a német védelmi képességekről a következőket mondta el: „Mi, európaiak, ezt világosan ki kell mondanunk, meztelenek vagyunk a viharos világban. 

A kontinens nem képes megvédeni magát. Ezért először a mi Bundeswehrünket kell megerősíteni.” 

Továbbá arról is beszélt: „Szükségünk van beszállni az európai védelmi rendszerekbe. Amikor a rakétavédelmi rendszerekről beszélünk, annak van értelme, ha nem a német–lengyel határra, hanem rögtön a belarusz–lengyel határra telepítsük őket.”

A Spiegel pár nappal az EP-választás előtt közölt cikket Manfred Weber és Orbán Viktor szembenállásáról. A német baloldali lap szerint Webernek „elege van” Orbán Viktorból, aki szerinte „tudatosan és mindig hamis híreket közöl a világgal, hogy politikai ellenfeleit diszkreditálja. Ez méltatlan egy európai kormányfőhöz” – mondta a lapnak Weber, az európai szintű hadkötelezettségről szóló állítások kapcsán. Weber azt is leszögezte: „Kinyújtjuk a kezünket a demokratikus magyarok felé, de Orbánnal nem lesz együttműködés.”

Borítókép: Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) elnöke a párt brüsszeli eredményváróján az európai parlamenti választások estéjén, 2024. június 9-én (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.